Ligji i përtërirë 10:1-22

  • Dy pllakat e reja (1-11)

  • Çfarë kërkon Jehovai (12-22)

    • Nderoje thellësisht dhe duaje Jehovain (12)

10  Në atë kohë, Jehovai më tha: ‘Gdhend dy pllaka guri si ato të parat+ dhe ngjitu tek unë në mal. Bëj edhe një arkë* prej druri.  Unë do të shkruaj në pllaka fjalët që ishin në pllakat e para që copëtove, dhe ti vëri në arkë.’  Kështu bëra një arkë me dru akacieje, gdhenda dy pllaka guri si ato të parat dhe u ngjita në mal me dy pllakat në dorë.+  Pastaj Jehovai shkroi në pllaka po ato fjalë që shkroi herën e parë,+ pra, Dhjetë Urdhërimet,*+ që të tha në mal nga mesi i zjarrit,+ ditën kur u mblodh asambleja;*+ më pas Jehovai m’i dha mua.  Atëherë u ktheva dhe zbrita nga mali.+ Pllakat i vura në arkën që kisha bërë, aty ku janë tani, siç më urdhëroi Jehovai.  Pastaj Izraeli u nis nga Berot-Bene-Jakani për në Moserah. Atje vdiq e u varros Aroni.+ Në vend të tij filloi të shërbente si prift i biri, Eleazari.+  Që andej u nis për në Gudgodah, dhe nga Gudgodahu për në Jotbatah,+ një vend me përrenj* plot ujë.  Në atë kohë, Jehovai e ndau veç fisin e Levit+ që të mbartte arkën e besëlidhjes së Jehovait,+ të qëndronte para Jehovait për t’i shërbyer dhe të bekonte popullin në emër të tij,+ siç bën edhe sot e kësaj dite.  Ja pse Levi nuk ka asnjë pjesë ose trashëgimi mes vëllezërve të vet. Jehovai është trashëgimia e tij, siç i tha Jehovai, Perëndia yt.+ 10  Unë qëndrova në mal 40 ditë e 40 net si herën e parë.+ Jehovai më dëgjoi edhe këtë radhë,+ prandaj Jehovai vendosi të mos të shfaroste. 11  Pastaj Jehovai më tha: ‘Dil në krye të popullit dhe bëhuni gati të niseni, që ai të hyjë e të shtjerë në dorë vendin që do t’i jap, siç iu betova paraardhësve të tij.’+ 12  Tani, o Izrael, çfarë po kërkon nga ti Jehovai, Perëndia yt?+ Vetëm kaq: të kesh nderim të thellë për Jehovain,* Perëndinë tënd,+ të ecësh në tërë udhët e tij,+ ta duash, t’i shërbesh Jehovait, Perëndisë tënd, me gjithë zemër e me gjithë shpirt*+ 13  dhe të zbatosh për të mirën tënde urdhërimet dhe ligjet e Jehovait që po të jap sot.+ 14  Ja, Jehovait, Perëndisë tënd, i përkasin qiejt, madje qiejt e qiejve,* toka dhe gjithçka që është në të.+ 15  Por vetëm me paraardhësit e tu Jehovai u lidh ngushtë e u tregoi dashuri. Nga gjithë popujt, të zgjodhi ty, pasardhësin e tyre,+ dhe sot ti i përket atij. 16  Tani pastro* zemrën+ dhe mjaft u tregove kokëfortë,*+ 17  sepse Jehovai, Perëndia yt, është Perëndi i perëndive+ dhe Zotëri i zotërinjve, Perëndi madhështor e i fuqishëm, që të ngjall nderim të thellë, që nuk trajton asnjë me anësi+ e nuk merr ryshfete. 18  Kur gjykon, i jep të drejtën jetimit* dhe vejushës.+ Ai e do të ardhurin+ dhe i jep bukë e rroba. 19  Prandaj duaje të ardhurin, sepse edhe ti ishe i tillë në Egjipt.+ 20  Nderoje thellësisht Jehovain,* Perëndinë tënd, atij shërbeji,+ me të lidhu ngushtë dhe në emër të tij betohu. 21  Atë duhet të lëvdosh+ se ai është Perëndia yt, që bëri për ty gjithë ato gjëra që të mahnitin, të cilat i pe me sytë e tu.+ 22  Kur paraardhësit e tu zbritën në Egjipt, ishin veçse 70 veta,+ por ja, tani Jehovai, Perëndia yt, të ka bërë të shumtë si yjet e qiellit.+

Shënime në fund të faqes

Ose «sënduk».
Fjalë për fjalë «Dhjetë Fjalët». Të njohura edhe si Dekalogu.
Ose «kongregacioni».
Ose «vade». Shih Fjalorthin.
Fjalë për fjalë «t’i frikësohesh Jehovait». Shih Fjalorthin.
Ose «madje skajet e tyre».
Fjalë për fjalë «rrethprit».
Fjalë për fjalë «mos e ngurtëso më qafën».
Ose «fëmijës pa baba».
Fjalë për fjalë «Frikësoju Jehovait». Shih Fjalorthin.