Libri i parë i Mbretërve 6:1-38

  • Solomoni ndërton tempullin (1-38)

    • Dhoma më e brendshme (19-22)

    • Kerubinët (23-28)

    • Gdhendjet, dyert, oborri i brendshëm (29-36)

    • Tempulli përfundon për afro shtatë vjet (37, 38)

6  Në vitin e 480-të pas daljes së izraelitëve* nga vendi i Egjiptit,+ në vitin e 4-t të mbretërimit të Solomonit në Izrael, në muajin ziv*+ (domethënë në muajin e 2-të), ai nisi të ndërtonte shtëpinë e Jehovait.*+  Tempulli* që mbreti Solomon ndërtoi për Jehovain ishte 60 kute* i gjatë, 20 kute i gjerë dhe 30 kute i lartë.+  Portiku*+ përpara tempullit* kishte të njëjtën gjerësi sa shtëpia, pra 20 kute,* dhe i shtonte gjatësisë së shtëpisë 10 kute të tjera.  Në muret e shtëpisë bëri dritare që vinin duke u ngushtuar.*+  Veç kësaj, ndërtoi ngjitur me muret e shtëpisë një ndërtesë anësore, e cila shkonte rreth e qark mureve të shtëpisë, pra të tempullit* dhe të dhomës më të brendshme.*+ Në këtë ndërtesë bëri dhoma anësore rreth e rrotull.+  Kati i poshtëm i dhomave anësore ishte 5 kute i gjerë, kati i dytë ishte 6 kute i gjerë, dhe kati i tretë ishte 7 kute i gjerë, kurse murin e bëri në atë mënyrë që trarët të mbështeteshin përgjatë gjithë gjatësisë së murit, rreth e qark shtëpisë, pa hapur vrima në mur.+  Shtëpia u ndërtua me gurë të përgatitur tashmë në gurore,+ kështu që gjatë ndërtimit të saj, nuk u dëgjuan as çekanë, as sëpata dhe as ndonjë vegël tjetër hekuri.  Në anën jugore* të shtëpisë kishte një hyrje që të çonte në dhomat anësore+ të katit të parë. Pastaj një shkallë gjarpëruese të çonte në katin e dytë dhe nga i dyti në të tretin.  Solomoni e vazhdoi ndërtimin e shtëpisë, e mbaroi+ dhe e mbuloi me trarë dhe me panele të trasha cedri+ të vendosura radhë. 10  Rreth e qark shtëpisë ndërtoi dhomat anësore,+ secilën pesë kute të lartë; dhomat lidheshin me shtëpinë me dru cedri. 11  Ndërkohë, Jehovai i drejtoi Solomonit këto fjalë: 12  «Nëse ecën sipas ligjeve të mia, nëse zbaton vendimet e mia gjyqësore dhe të gjitha urdhërimet e mia duke ecur sipas tyre,+ edhe unë do ta mbaj premtimin që i bëra për ty Davidit, atit tënd, për këtë shtëpi që po ndërton,+ 13  do të banoj mes izraelitëve+ dhe nuk do ta braktis popullin tim, Izraelin.»+ 14  Solomoni vazhdoi ndërtimin e shtëpisë që ta mbaronte. 15  Muret e shtëpisë i veshi nga brenda me panele cedri, nga dyshemeja deri te trarët e tavanit, kurse dyshemenë e veshi me panele dëllinje.+ 16  Në fund të shtëpisë bëri një ndarje prej 20 kutesh me panele cedri, nga dyshemeja deri te trarët. Kështu ndërtoi brenda saj* dhomën më të brendshme,+ domethënë, Më të Shenjtën,+ 17  dhe pjesa e shtëpisë që ndodhej para saj, pra tempulli,*+ ishte 40 kute. 18  Druri i cedrit që vishte shtëpinë nga brenda, kishte gdhendje në formë kungullujësi+ dhe lulesh të çelura;+ muret e shtëpisë ishin të veshura me dru cedri dhe në to nuk shihej gurë gjëkundi. 19  Dhomën më të brendshme+ e përgatiti brenda shtëpisë që të vendoste në të arkën e besëlidhjes së Jehovait.+ 20  Dhoma më e brendshme ishte 20 kute e gjatë, 20 kute e gjerë dhe 20 kute e lartë.+ Atë e veshi me ar të kulluar; altarin+ e veshi me dru cedri. 21  Solomoni e veshi shtëpinë nga brenda me ar të kulluar+ dhe vendosi zinxhirë ari para dhomës më të brendshme,+ e cila ishte e veshur me ar. 22  Gjithë shtëpinë e veshi me ar, derisa e përfundoi të tërën; po ashtu veshi me ar të gjithë altarin+ që ishte pranë dhomës më të brendshme. 23  Në dhomën më të brendshme bëri dy kerubinë+ me dru pishe.* Secili prej tyre ishte dhjetë kute i lartë.+ 24  Kerubini i parë kishte dy krahë të gjatë pesë kute secili. Nga maja e njërit krah te maja e krahut tjetër ishte dhjetë kute. 25  Edhe kerubini i dytë ishte dhjetë kute. Të dy kerubinët kishin të njëjtën masë dhe të njëjtën formë. 26  Një kerubin ishte dhjetë kute i lartë, e po kaq ishte edhe kerubini tjetër. 27  Pastaj i vendosi kerubinët+ në dhomën më të brendshme. Krahët e kerubinëve shtriheshin në këtë mënyrë: krahu i njërit kerubin takonte njërin mur dhe krahu i kerubinit tjetër, murin tjetër. Krahët e tjerë takonin njëri-tjetrin në mes të dhomës më të brendshme. 28  Të dy kerubinët i veshi me ar. 29  Në të gjitha muret e shtëpisë, rreth e qark dhomës më të brendshme dhe dhomës së brendshme,* gdhendi figura kerubinësh,+ palmash+ dhe lulesh të çelura.+ 30  Dyshemenë e shtëpisë e veshi me ar, si në dhomën më të brendshme dhe në dhomën e brendshme. 31  Për dhomën më të brendshme bëri një hyrje me dy dyer me dru pishe, kolona anësore dhe shtalka;* zinte një të pestën e murit.* 32  Dy dyert ishin bërë me dru pishe. Ai gdhendi mbi to kerubinë, palma dhe lule të çelura, dhe i veshi me ar; kerubinët dhe palmat i mbuloi me ar duke e rrahur arin me çekan. 33  Për hyrjen e tempullit,* bëri në të njëjtën mënyrë shtalkat e derës me dru pishe; zinte një të katërtën e murit.* 34  Ai bëri dy dyer me dru dëllinje dhe secila derë kishte dy kanate në çdo anë, të cilat paloseshin.+ 35  Gdhendi kerubinë, palma e lule të çelura dhe i veshi me ar. 36  Ai ndërtoi murin e oborrit+ të brendshëm me tri radhë gurësh të latuar dhe një radhë trarësh cedri.+ 37  Themelet e shtëpisë së Jehovait u hodhën në vitin e 4-t, në muajin ziv,*+ 38  dhe shtëpia u përfundua sipas të gjitha hollësive dhe sipas projektit të saj,+ në vitin e 11-të, në muajin bul* (domethënë muajin e 8-të). Kështu Solomonit iu deshën 7 vjet për ta ndërtuar.

Shënimet

Fjalë për fjalë «bijve të Izraelit».
Një kut ishte 44,5 cm. Shih Shtojcën B14.
Në këtë kontekst «tempulli» i referohet vetëm godinës kryesore që përbëhej nga e Shenjta dhe Më e Shenjta.
Domethënë, hyrja e tempullit.
Fjalë për fjalë «tempullit të shtëpisë».
Ose «ishte 20 kute i gjatë, që përkonte me gjerësinë e shtëpisë».
Ose «nga jashtë brenda; nga brenda jashtë».
Domethënë, Më të Shenjtës.
Këtu i referohet së Shenjtës.
Fjalë për fjalë «e djathtë».
Domethënë, brenda shtëpisë.
Domethënë, e Shenjta, e cila ndodhej para Më të Shenjtës.
Fjalë për fjalë «dru vajor», ka mundësi pisha e Halebit.
Fjalë për fjalë «brenda dhe jashtë».
Domethënë, korniza dyersh.
Fjalë për fjalë «një e pesta». Kjo shprehje mund t’i referohet strukturës së kornizës ose madhësisë së dyerve (kanateve).
Këtu i referohet së Shenjtës.
Fjalë për fjalë «një e katërta». Kjo shprehje mund t’i referohet strukturës së kornizës ose madhësisë së dyerve (kanateve).