Libri i parë i Mbretërve 20:1-43

  • Sirianët luftojnë kundër Akabit (1-12)

  • Akabi mund sirianët (13-34)

  • Profeci kundër Akabit (35-43)

20  Tani Ben-Hadadi,+ mbreti i Sirisë,+ mblodhi gjithë ushtrinë e tij, bashkë me 32 mbretër të tjerë me kuaj e karroca. Ai u nis, rrethoi+ Samarinë+ dhe luftoi kundër saj.  Pastaj i dërgoi lajmëtarë Akabit,+ mbretit të Izraelit që ndodhej në qytet, dhe i tha: «Kështu thotë Ben-Hadadi:  ‘Argjendi dhe ari yt janë të mitë, si edhe gratë e tua më të mira dhe djemtë e tu më të mirë.’»  Mbreti i Izraelit iu përgjigj: «U bëftë si thua ti, o mbret, zotëria im! Jam yti me gjithçka që më përket.»+  Më vonë, lajmëtarët u kthyen dhe thanë: «Kështu thotë Ben-Hadadi: “Unë të dërgova këtë mesazh: ‘Do të m’i japësh mua argjendin dhe arin, gratë dhe djemtë.’  Por nesër, në këtë kohë, do të dërgoj shërbëtorët e mi, që do të kontrollojnë me kujdes shtëpinë tënde e shtëpitë e shërbëtorëve të tu, dhe çdo gjë të çmuar për ty do ta shtien në dorë.”»  Atëherë mbreti i Izraelit thirri gjithë pleqtë e vendit dhe u tha: «Dëgjoni, ju lutem. Siç e shihni ky njeri e ka ndarë mendjen të na bëjë keq, sepse tashmë m’i ka kërkuar gratë e djemtë, argjendin e arin, dhe unë nuk ia refuzova.»  Tërë pleqtë dhe mbarë populli i thanë: «Mos iu bind dhe mos prano.»  Atëherë ai u tha lajmëtarëve të Ben-Hadadit: «I thoni zotërisë tim, mbretit: ‘Do të bëj gjithçka që i kërkove shërbëtorit tënd në fillim, por këtë gjë nuk mund ta bëj.’» Kështu, lajmëtarët ikën dhe ia treguan mbretit këto fjalë. 10  Pastaj Ben-Hadadi i dërgoi këtë mesazh: «Perënditë më ndëshkofshin ashpër po mbeti aq pluhur nga Samaria, sa të mbushen grushtet e kujtdo që më ndjek!» 11  Mbreti i Izraelit iu përgjigj: «I thoni: ‘Ai që po vesh armaturën, të mos mburret si ai që po e heq.’»+ 12  Sapo dëgjoi këtë përgjigje, Ben-Hadadi, që ishte duke pirë bashkë me mbretërit nëpër tenda,* u tha shërbëtorëve të vet: «Bëhuni gati për sulm!» Kështu ata u bënë gati për të sulmuar qytetin. 13  Por një profet iu afrua Akabit,+ mbretit të Izraelit, dhe i tha: «Kështu thotë Jehovai: ‘E ke parë gjithë këtë turmë të madhe? Ja, sot po i lë në duart e tua, dhe atëherë ke për ta marrë vesh se unë jam Jehovai.’»+ 14  Akabi pyeti: «Me anë të kujt?» Ai ia ktheu: «Kështu thotë Jehovai: ‘Me anë të adjutantëve* të princave të provincave.’» Kështu Akabi pyeti: «Kush do ta fillojë betejën?» Ai iu përgjigj: «Ti.» 15  Atëherë Akabi numëroi adjutantët e princave të provincave: 232 veta. Pas tyre, numëroi gjithë burrat e Izraelit: 7.000 veta. 16  Ata u nisën në mesditë, ndërkohë që Ben-Hadadi po dehej nëpër tenda* bashkë me 32 mbretërit që e ndihmonin. 17  Kur adjutantët e princave të provincave dolën të parët në betejë, Ben-Hadadi dërgoi menjëherë njerëz që të shihnin çfarë po ndodhte. Ata e njoftuan: «Kanë ardhur disa burra nga Samaria.» 18  Atëherë ai tha: «Nëse kanë ardhur për paqe, kapini gjallë, edhe nëse kanë ardhur për betejë, prapë kapini gjallë.» 19  Por, kur dolën nga qyteti, adjutantët e princave të provincave dhe forcat ushtarake që po u shkonin nga pas 20  vranë këdo që po u vinte përballë. Atëherë sirianët ia mbathën,+ dhe Izraeli i ndoqi. Mirëpo Ben-Hadadi, mbreti i Sirisë, ia mbathi me kalë bashkë me disa nga kalorësit. 21  Gjithsesi mbreti i Izraelit doli në betejë dhe i shpartalloi kuajt e karrocat e tyre; u shkaktoi sirianëve humbje të madhe.* 22  Më vonë profeti+ iu afrua mbretit të Izraelit dhe i tha: «Shko, përforco mbrojtjen dhe mendohu mirë çfarë do të bësh,+ sepse në fillim të vitit tjetër* mbreti i Sirisë do të dalë kundër teje.»+ 23  Tani shërbëtorët e mbretit të Sirisë i thanë atij: «Perëndia i tyre është Perëndi malesh. Ja pse na mposhtën. Por, nëse luftojmë kundër tyre në rrafshinë, do t’i mposhtim. 24  Bëj kështu: hiqi të gjithë mbretërit+ nga detyra dhe zëvendësoji me guvernatorë. 25  Pastaj mblidh* një ushtri të barabartë me atë që humbe, me të njëjtin numër kuajsh e karrocash lufte. Të luftojmë kundër tyre në rrafshinë dhe pa dyshim do t’i mposhtim.» Ai ia vuri veshin këshillës së tyre dhe bëri tamam ashtu. 26  Në fillim të vitit,* Ben-Hadadi i mobilizoi sirianët dhe shkoi në Afek+ për të luftuar kundër Izraelit. 27  Edhe populli i Izraelit ishte mobilizuar e ishte furnizuar mirë dhe doli kundër tyre. Kur ngriti kampin përballë tyre, populli i Izraelit ngjante si dy kope të vockla dhish, kurse sirianët mbushën gjithë vendin.+ 28  Atëherë njeriu i Perëndisë së vërtetë iu afrua mbretit të Izraelit dhe i tha: «Kështu thotë Jehovai: “Meqë sirianët kanë thënë: ‘Jehovai është Perëndi malesh dhe jo Perëndi rrafshinash’, unë do të ta jap në dorë gjithë këtë turmë të madhe,+ dhe me siguri keni për ta marrë vesh se unë jam Jehovai.”»+ 29  Ata qëndruan të fushuar shtatë ditë përballë njëri-tjetrit, dhe ditën e shtatë filloi beteja. Populli i Izraelit vrau 100.000 këmbësorë sirianë brenda një dite, 30  e ata që mbetën, ia mbathën dhe hynë në qytetin e Afekut.+ Por muret e qytetit ranë mbi 27.000 burrat që kishin mbetur. Edhe Ben-Hadadi ia mbathi e shkoi në qytet dhe u fsheh në një dhomë të futur. 31  Atëherë shërbëtorët e tij i thanë: «Kemi dëgjuar se mbretërit e shtëpisë së Izraelit janë mbretër të mëshirshëm.* Të lutemi, të dalim para mbretit të Izraelit me copë thesi* në mes dhe me kokën të lidhur me litar. Ndoshta ai do të ta kursejë jetën.»*+ 32  Kështu ata vunë copë thesi në mes, lidhën kokën me litar dhe vajtën te mbreti i Izraelit e i thanë: «Shërbëtori yt, Ben-Hadadi thotë: ‘Të lutem, më lër gjallë.’»* Ai ua ktheu: «Është ende gjallë?! Ai është vëllai* im.» 33  Shërbëtorët e morën këtë për ogur* të mirë dhe e besuan atë që tha mbreti, prandaj i thanë: «Po, Ben-Hadadi është vëllai yt.» Atëherë ai tha: «Shkoni dhe merreni.» Kështu Ben-Hadadi doli e shkoi te mbreti, dhe ky dha urdhër që ai të hipte në karrocën e tij të luftës. 34  Ben-Hadadi i tha: «Do të t’i kthej qytetet që mori babai im nga babai yt. Ti do të hapësh tregje* për vete në Damask, ashtu si bëri im atë në Samari.» Akabi ia ktheu: «Në bazë të kësaj marrëveshjeje,* do të të lejoj të ikësh.» Kështu, ai bëri një marrëveshje me të dhe e la të ikte. 35  Me urdhër të Jehovait, njëri nga bijtë e profetëve*+ i tha shokut të tij: «Më godit, të lutem!» Por ky nuk pranoi ta godiste. 36  Atëherë ai i tha: «Meqë nuk e dëgjove zërin e Jehovait, sapo të largohesh nga unë, do të të vrasë një luan.» Pasi iku prej tij, një luan i doli përpara dhe e vrau. 37  Ai takoi një burrë tjetër dhe i tha: «Më godit, të lutem!» Prandaj ky e goditi dhe e plagosi. 38  Atëherë profeti u maskua me një fashë mbi sy dhe shkoi të priste mbretin Akab buzë rrugës. 39  Teksa mbreti po kalonte, ai i thirri mbretit dhe i tha: «Shërbëtori yt u fut në mes të betejës dhe atje dikush që po tërhiqej nga beteja më solli një rob lufte dhe më tha: ‘Ruaje këtë njeri! Nëse të ikën, jetën e tij do ta paguash me jetën tënde,+ ose përndryshe do të paguash një talentë* argjendi.’ 40  Ndërkohë që shërbëtori yt ishte i zënë me diçka tjetër, ai m’u zhduk nga sytë.» Mbreti i Izraelit i tha: «Ky do të jetë gjykimi yt, se vetë e vendose.» 41  Atëherë ai hoqi me të shpejtë fashën nga sytë, dhe mbreti i Izraelit e njohu që ishte një nga profetët.+ 42  Ky i tha: «Kështu thotë Jehovai: ‘Meqë të iku nga duart njeriu që thashë se duhej shfarosur,+ jetën e tij do ta paguash me jetën tënde,+ dhe populli yt do të paguajë për popullin e tij.’»+ 43  Atëherë mbreti i Izraelit, i ngrysur e tejet i mërzitur, iku në shtëpi, në Samari.+

Shënime në fund të faqes

Ose «kasolle».
Ose «të oficerëve ndihmës».
Ose «kasolle».
Ose «bëri kërdi të madhe mes sirianëve».
Domethënë, në pranverën tjetër.
Fjalë për fjalë «numëro».
Domethënë, në pranverë.
Ose «që tregojnë dashuri besnike».
Ose «shpirtin».
Ose «ma lër shpirtin gjallë».
Fjala hebraike e përdorur këtu mund t’i referohet edhe dikujt të të njëjtit rang.
Ose «shenjë».
Ose «do të zgjedhësh rrugë».
Ose «besëlidhjeje».
Shprehja «bijtë e profetëve» duket se i referohet një shkolle për profetët ose një shoqërie a grupi profetësh.
Një talentë ishte 34,2 kg. Shih Shtojcën B14.