Libri i parë i Mbretërve 11:1-43

  • Gratë e Solomonit ia kthejnë zemrën (1-13)

  • Kundërshtarët e Solomonit (14-25)

  • Jeroboamit i premtohen dhjetë fise (26-40)

  • Solomoni vdes; Rehoboami bëhet mbret (41-43)

11  Por, përveç vajzës së faraonit,+ mbreti Solomon dashuroi shumë gra të huaja:+ gra moabite,+ amonite,+ edomite, sidonite+ dhe hitite.+  Ato ishin nga kombet për të cilat Jehovai u kishte thënë izraelitëve: «Mos u përzieni me ta* dhe as ata të mos përzihen me ju, sepse me siguri do ta kthejnë zemrën tuaj që të ndjekë perënditë e tyre.»+ Por Solomoni u lidh me to* dhe i dashuroi.  Ai kishte 700 gra, që ishin princesha, dhe 300 konkubina.* Pak e nga pak gratë e tij ia kthyen zemrën.*  Kur Solomoni u plak,+ gratë ia kthyen zemrën që të ndiqte perëndi të tjera.+ Kështu ai nuk iu kushtua me gjithë zemër Jehovait, Perëndisë së vet, si kishte bërë Davidi, ati i tij.  Solomoni ndoqi Ashtorethin,+ perëndeshën e sidonitëve, dhe Milkomin,+ perëndinë e pështirë të amonitëve.  Solomoni bëri atë që ishte e keqe në sytë e Jehovait dhe nuk iu bind në çdo gjë* Jehovait siç kishte bërë Davidi, ati i tij.+  Në atë kohë Solomoni ndërtoi një vend të lartë+ për Kemoshin, perëndinë e pështirë të Moabit, në malin përballë Jerusalemit, si dhe për Molekun,+ perëndinë e pështirë të amonitëve.+  Këtë bëri për të gjitha gratë e tij të huaja, të cilat paraqitnin tym blatimesh dhe u bënin flijime perëndive të tyre.  Jehovait iu ndez zemërimi kundër Solomonit, sepse zemra e tij ishte larguar nga Jehovai, Perëndia i Izraelit,+ i cili i ishte shfaqur dy herë+ 10  dhe e kishte urdhëruar* që të mos shkonte pas perëndive të tjera.+ Por ai nuk iu bind urdhërimit të Jehovait. 11  Prandaj Jehovai i tha Solomonit: «Meqë veprove kështu e nuk respektove besëlidhjen time dhe ligjet e mia ashtu siç të urdhërova, unë do të ta heq patjetër mbretërinë nga duart dhe do t’ia jap njërit prej shërbëtorëve të tu.+ 12  Megjithatë, për hir të Davidit, atit tënd, s‘do ta bëj këtë gjatë jetës sate. Unë do ta heq mbretërinë nga duart e djalit tënd,+ 13  por nuk do ta heq të tërën.+ Një fis do t’ia jap djalit tënd+ për hir të Davidit, shërbëtorit tim, dhe për hir të Jerusalemit që kam zgjedhur.»+ 14  Atëherë, Jehovai nxori kundër Solomonit+ një kundërshtar, edomitin Hadad, nga familja mbretërore e Edomit.+ 15  Kur Davidi mundi Edomin,+ Joabi, kreu i ushtrisë, shkoi të varroste të vrarët dhe u përpoq të vriste çdo mashkull në Edom. 16  (Joabi bashkë me gjithë Izraelin qëndroi gjashtë muaj në Edom, derisa shfarosi çdo mashkull.) 17  Por Hadadi ia mbathi në Egjipt bashkë me disa shërbëtorë të të atit që ishin edomitë; atëherë Hadadi ishte djalë i vogël. 18  Kështu u nisën nga Midiani dhe arritën në Paran. Morën me vete disa burra nga Parani+ dhe vajtën në Egjipt te faraoni, mbreti i Egjiptit. Ky i dha Hadadit një shtëpi, i siguroi ushqim dhe tokë. 19  Hadadi fitoi miratimin e faraonit, aq sa ky i dha për nuse motrën e gruas së vet, Tafnesës, mbretëreshës.* 20  Pas ca kohësh, motra e Tafnesës i lindi Hadadit një djalë, Genubatin. Tafnesa u kujdes që djali të rritej* në shtëpinë e faraonit, dhe Genubati qëndroi në shtëpinë e faraonit mes djemve të tij. 21  Kur ishte në Egjipt, Hadadi dëgjoi se Davidi prehej me paraardhësit e tij+ dhe se Joabi, kreu i ushtrisë, kishte vdekur.+ Kështu Hadadi i tha faraonit: «Më lër të shkoj në vendin tim.» 22  Por faraoni ia ktheu: «Ç’të ka munguar që po kërkon të shkosh në vendin tënd?» Ai u përgjigj: «Asgjë, por të lutem, më lër të shkoj.» 23  Perëndia i nxori Solomonit edhe një kundërshtar+ tjetër, Rezonin, birin e Eliadait, që ia kishte mbathur nga zotëria i tij, Hadadezeri,+ mbreti i Zobahut. 24  Kur Davidi mundi* njerëzit e Zobahut,+ Rezoni mblodhi rreth vetes njerëz dhe u bë kreu i një bande plaçkitësish. Ata shkuan e u vendosën me banim në Damask+ dhe nisën të mbretëronin atje. 25  Ai u bë kundërshtar i Izraelit gjatë gjithë ditëve të Solomonit, duke i sjellë të këqija Izraelit, siç bëri edhe Hadadi. Rezoni e urrente shumë Izraelin ndërkohë që mbretëronte në Siri. 26  Kundër mbretit nisi të rebelohej*+ edhe Jeroboami,+ biri i Nebatit, një efraimit nga Zeredahu, shërbëtor i Solomonit.+ E ëma e tij quhej Zerua dhe ishte e ve. 27  Ai u rebelua kundër mbretit, ngaqë Solomoni kishte ndërtuar Bregoren*+ dhe kishte mbyllur të çarën e murit të Qytetit të Davidit, atit të tij.+ 28  Tani, Jeroboami ishte një burrë i zoti. Kur pa që ishte punëtor i palodhur, Solomoni e bëri mbikëqyrës+ të të gjithë punëtorëve të rekrutuar nga fisi i Jozefit. 29  Në atë kohë, ndërsa po dilte nga Jerusalemi, Jeroboami u takua rrugës me profetin Akijah,+ shilonitin, i cili kishte veshur një rrobë të re. Të dy u gjendën në fushë vetëm për vetëm. 30  Akijahu hoqi rrobën e re që kishte veshur dhe e grisi në 12 pjesë. 31  Pastaj i tha Jeroboamit: «Merr dhjetë pjesë, sepse Jehovai, Perëndia i Izraelit thotë: ‘Ja, unë po ia heq Solomonit mbretërinë nga duart dhe dhjetë fise do të t’i jap ty.+ 32  Kurse atij do t’i mbetet vetëm një fis+ për hir të Davidit,+ shërbëtorit tim, dhe për hir të Jerusalemit, qytetit që kam zgjedhur nga të gjitha fiset e Izraelit.+ 33  Do ta bëj këtë sepse populli im më ka braktisur+ dhe përkulet para Ashtorethit, perëndeshës së sidonitëve, para Kemoshit, perëndisë së Moabit, dhe para Milkomit, perëndisë së amonitëve, dhe nuk ka ecur në udhët e mia, nuk ka bërë atë që është e drejtë në sytë e mi dhe nuk ka zbatuar ligjet e vendimet e mia gjyqësore si bëri Davidi, i ati. 34  Por nuk do t’ia heq tërë mbretërinë nga duart dhe do ta lë si prijës gjatë gjithë jetës së tij, për hir të Davidit, shërbëtorit që zgjodha,+ sepse ai iu bind urdhërimeve e ligjeve të mia. 35  Megjithatë do ta heq mbretërinë nga duart e të birit dhe dhjetë fise do të t’i jap ty.+ 36  Të birit do t’i jap vetëm një fis, që Davidi, shërbëtori im, të ketë gjithmonë një llambë* para meje në Jerusalem,+ në qytetin që kam zgjedhur për të vënë emrin tim. 37  Do të të zgjedh ty që të mbretërosh mbi gjithçka që ta do shpirti, e do të bëhesh mbret i Izraelit. 38  Nëse i bindesh gjithçkaje që do të të urdhëroj, nëse ecën në udhët e mia dhe bën atë që është e drejtë në sytë e mi, duke iu bindur ligjeve dhe urdhërimeve të mia, siç bëri Davidi,+ shërbëtori im, unë do të jem edhe me ty. Do të të ndërtoj një shtëpi të qëndrueshme, ashtu siç kam ndërtuar për Davidin,+ dhe do të të jap Izraelin. 39  Këtë do ta bëj që t’i poshtëroj pasardhësit e Davidit,+ por jo përgjithmonë.’»+ 40  Për këtë arsye, Solomoni kërkoi ta vriste Jeroboamin, prandaj ky ia mbathi në Egjipt, te Shishaku,+ mbreti i Egjiptit;+ ai qëndroi në Egjipt derisa vdiq Solomoni. 41  Pjesa tjetër e historisë së Solomonit, gjithçka që bëri dhe mençuria e tij, a nuk është shkruar në librin e historisë së Solomonit?+ 42  Solomoni mbretëroi 40 vjet në Jerusalem, mbi gjithë Izraelin. 43  Në fund Solomoni u preh me paraardhësit e vet dhe e varrosën në Qytetin e Davidit, të atit; në vend të tij u bë mbret i biri, Rehoboami.+

Shënime në fund të faqes

Ose «Mos lidhni martesa me ta».
Mund t’u referohet edhe idhujve.
Ose «Gratë e tij patën një ndikim të fuqishëm tek ai».
Fjalë për fjalë «plotësisht».
Ose «e kishte paralajmëruar».
Një mbretëreshë që nuk kishte autoritet për të sunduar.
Një mundësi tjetër «t’i hiqej gjiri».
Fjalë për fjalë «i vrau».
Fjalë për fjalë «të ngrinte dorë».
Ose «Milon». Një fjalë hebraike që do të thotë «mbush».
Domethënë, një pasardhës.