Kalo te përmbajtja

Kalo te përmbajtja

 NDIHMË PËR FAMILJEN | TË RINJTË

Si të bësh miq të vërtetë?

Si të bësh miq të vërtetë?

VËSHTIRËSIA

Falë teknologjisë mund të lidhesh me shumë veta dhe fare kollaj, si kurrë më parë në histori. Prapëseprapë, lidhjet e tua mbase të duken mjaft sipërfaqësore. Një i ri u shpreh: «Më duket sikur mund t’i humbas fare lehtë miqësitë. Nga ana tjetër, babai im ka miq të ngushtë prej dekadash.»

Pse sot është kaq e vështirë të gëzosh miqësi të qëndrueshme e domethënëse?

Ç’DUHET TË DISH

Teknologjia mund të ketë njëfarë faji. Mesazhet, rrjetet shoqërore dhe mjete të tjera elektronike ndoshta të japin përshtypjen se mund të mbash miqësi me dikë pa e takuar. Bisedat kuptimplota janë zëvendësuar me mesazhe të shpejta ose me postime në Twitter. Libri Artificial Maturity thotë: «Njerëzit komunikojnë më pak sy më sy. Studentët kalojnë më shumë kohë para ekranit dhe më pak me njëri-tjetrin.»

Ndonjëherë teknologjia bën që miqësitë të duken më të ngushta se ç’janë në të vërtetë. Një 22-vjeçar me emrin Brajan, * thotë: «Kohët e fundit kuptova se vetëm unë po merrja iniciativën të interesohesha për miqtë me anë të mesazheve. Pastaj nuk u shkrova më, që të shihja sa prej tyre do të përpiqeshin të kontaktonin. Sinqerisht, ishin fare pak. Me sa duket, disa miq nuk i kisha aq të ngushtë sa mendoja.»

Por a nuk mund të të ndihmojnë mesazhet dhe rrjetet shoqërore që të mbash lidhje me të tjerë dhe kështu të forcosh miqësitë? Po, sidomos nëse këta miq i takon edhe drejtpërdrejt, pa pajisje elektronike. Megjithatë, shpesh rrjetet shoqërore thjesht ndërtojnë ura me të tjerët, por nuk të afrojnë më shumë me ta.

 Ç’MUND TË BËSH

Dallo miqësitë e vërteta. Bibla e përshkruan një mik si dikë «me të cilin lidhesh më ngushtë se me një vëlla». (Proverbat 18:24) A të pëlqen ky lloj miku? A je ti mik i tillë? Që të gjesh përgjigjet e këtyre pyetjeve, shkruaj tri cilësi që do të doje te një mik. Pastaj shkruaj tri cilësi të tuat që do t’i kontribuonin miqësisë. Pyet veten: «Cili nga miqtë e mi në Internet shfaq cilësi që çmoj te një mik? Sipas tyre, cilat cilësi të miat i kontribuojnë miqësisë?»Parimi biblik: Filipianëve 2:4.

Vendos përparësitë. Miqësitë në Internet shpesh bazohen tek interesat e përbashkëta, si ndonjë hobi. Megjithatë, të kesh vlera të përbashkëta është më e rëndësishme se të kesh interesa të ngjashme. Liana 21-vjeçare thotë: «Mbase nuk kam shumë miq, por ata që kam, më nxitin të bëhem njeri më i mirë.»Parimi biblik: Proverbat 13:20.

Dil e njihu me të tjerë. Asgjë s’ka të krahasuar me bisedën sy më sy, ku mund të vëresh nuancat e holla të tonit të zërit, të shprehjeve të fytyrës, të gjesteve dhe të pozicionit të trupit.Parimi biblik: 1 Selanikasve 2:17.

Shkruaj një letër. Mund të të duket demode, por letra e shkruar përcjell idenë se merakosesh aq shumë për dikë, sa po i kushton vëmendje të plotë. Kjo lloj vëmendjeje është e rrallë në botën e sotme ku njerëzit bëjnë shumë gjëra njëkohësisht. Për shembull, në librin e saj Alone Together, Sherí Tërkëlli shkroi për një të ri që tha se nuk kujtonte të kishte marrë ndonjëherë letër. Duke folur për kohën kur njerëzit shkruanin letra, i riu thotë: «Më mungojnë ato ditë, edhe pse s’kisha lindur ende.» Pse të mos e përdorësh këtë «teknologji të vjetër» që të bësh miq?

Përfundimi: Miqësi e vërtetë nuk do të thotë vetëm të mbash njëfarë lidhjeje me të tjerët. Kërkon që ti dhe miqtë e tu të shfaqni dashuri, empati, durim dhe të falni. Tekefundit, këto cilësi do ta bëjnë shpërblyese miqësinë. Mirëpo, vështirë se këto do të dalin në pah kur flet vetëm në Internet.

^ par. 8 Disa emra në këtë artikull janë ndryshuar.