Kalo te përmbajtja

Kalo te përmbajtja

Një vështrim rreth botës

Një vështrim rreth botës

Zvicër

Sipas një studimi në Zvicër, probabiliteti që një njeri mbi 60 vjeç të vdesë është 14 për qind më i lartë ditën e lindjes në krahasim me ditët e tjera. Zakonisht, kur kanë ditëlindjen, njerëzve u bie infarkt vdekjeprurës në zemër 18 për qind më shpesh, grave u bie iktus 21 për qind më shpesh dhe burrat vetëvriten 35 për qind më shpesh. Shkencëtarët supozojnë se stresi dhe alkooli u kontribuojnë rritjes së vetëvrasjeve dhe aksidenteve. Gjithsesi, disa ekspertë e hedhin poshtë studimin duke thënë se, fakti që dita e vdekjes së shumë njerëzve përkon me ditën e lindjes, duhet të jetë gabim njerëzor.

Izrael

Burrat e pashëm kishin më shumë të ngjarë se gratë tërheqëse t’i thërritnin për intervistë pune, nëse i bashkëngjitnin një fotografi kurikulumit të tyre. Pse? Për studiuesit izraelitë kjo mund të ndodhë ngaqë stafi i burimeve njerëzore, që vendosin cilët të intervistojnë, janë kryesisht gra. Sipas The Economist, shpjegimi i pakëndshëm i kësaj është se, «si gjithnjë xhelozia i bën gratë të diskriminojnë kandidatet e bukura».

Shtetet e Bashkuara

Kohët e fundit, tre pacifistë, një murgeshë 82-vjeçare me dy bashkëpunëtorë të moshave 63 dhe 57-vjeçare, prishën rrethimin e godinave në Oak-Ridge, Tenesi, ku gjenden 100 tonë lëndë bërthamore, dhe në njërën nga ndërtesat shkruan parulla kundër luftës. Sekretari i Energjisë Stivën Çu e përshkruan si «tejet shqetësuese» mungesën e sigurisë atje ku mendohet të jetë një nga ndërtesat më të sigurta në botë.

Australi

Gjykata më e Lartë e vendit u kërkon firmave të duhanit të mos përdorin më ngjyra dhe sigla që bien në sy te paketat e cigareve. Tani të gjitha paketat duhet të jenë me ngjyrë ushtarake dhe me figura që tregojnë rreziqet e duhanit.