Kalo te përmbajtja

Kalo te përmbajtja

PJESA V

Që nga robëria në Babiloni deri në rindërtimin e mureve të Jerusalemit

Që nga robëria në Babiloni deri në rindërtimin e mureve të Jerusalemit

Ndërsa ishin robër në Babiloni, besimi i izraelitëve u vu shpesh në provë. Shadrakun, Meshakun dhe Abednegon i hodhën në një furre të zjarrtë, por Perëndia i nxori të gjallë që andej. Më vonë, pasi Babilonia u mund nga medët dhe persët, Danielin e hodhën në gropën e luanëve, por Perëndia e mbrojti, duke u mbyllur gojën luanëve.

Më në fund, mbreti pers Kiri i çliroi izraelitët. Ata u kthyen në atdheun e tyre pikërisht 70 vjet pasi i kishin marrë robër në Babiloni. Një nga gjërat e para që bënë kur u kthyen në Jerusalem, ishte fillimi i ndërtimit të tempullit të Jehovait. Megjithatë, shpejt armiqtë ua ndalën punën. Kështu që tempulli mbaroi vetëm rreth 22 vjet pas kthimit në Jerusalem.

Gjithashtu, mësojmë për udhëtimin e Ezdrës në Jerusalem, për të zbukuruar tempullin. Kjo ndodhi 47 vjet pasi kishte përfunduar tempulli. Pastaj, 13 vjet pas udhëtimit të Ezdrës, Nehemia ndihmoi në rindërtimin e mureve të rrënuara të Jerusalemit. PJESA V përfshin 152 vjet të historisë së kësaj kohe.

 

NË KËTË PJESË

TREGIMI 77

Ata nuk u përkulën

A do ti shpëtonte Zoti këta tre të rinj nga furra e zjarrtë?

TREGIMI 78

Shkrimi në mur

Profeti Daniel interpreton katër fjalë të mistershme.

TREGIMI 79

Danieli në gropën e luanëve

Danieli dënohet me vdekje. A mund ta kishte shmangur ai këtë dënim?

TREGIMI 80

Populli i Perëndisë largohet nga Babilonia

Mbreti Kir përmbushi një profeci kur pushtoi Babiloninë dhe tani po përmbush një tjetër.

TREGIMI 81

Besimi në ndihmën e Perëndisë

Izraelitët thyejnë ligjet e njerëzve për t’iu bindur Perëndisë. A do t’i bekojë Ai?

TREGIMI 82

Mordekai dhe Estera

Mbretëresha Vashti ishte e bukur, megjithatë mbreti Asuer e zëvendësoi me Esterën, mbretëreshën e tij të re. Pse?

TREGIMI 83

Muret e Jerusalemit

Ndërkohë që rindërtojnë murin, punëtorët duhet t’i kenë gati shpatat dhe heshtat ditë e natë.