Kalo te përmbajtja

Kalo te përmbajtja

PJESA II

Që nga Përmbytja deri te çlirimi nga Egjipti

Që nga Përmbytja deri te çlirimi nga Egjipti

Nga Përmbytja shpëtuan vetëm tetë njerëz, por me kalimin e kohës u shtuan derisa u bënë me mijëra. Pastaj, 352 vjet pas Përmbytjes, lindi Abrahami. Mësojmë se si Perëndia e mbajti premtimin e tij, duke i dhënë Abrahamit një bir të quajtur Isak. Më pas, nga dy bijtë e Isakut, Perëndia zgjodhi Jakobin.

Jakobi pati një familje të madhe me 12 bij dhe disa bija. Dhjetë bij të Jakobit urryen vëllanë e tyre më të vogël, Jozefin dhe e shitën si skllav në Egjipt. Pastaj, Jozefi u bë një qeveritar i rëndësishëm në Egjipt. Gjatë një zie buke të madhe, Jozefi i vuri në provë vëllezërit e tij për të parë a kishte ndryshuar zemra e tyre. Më në fund, e gjithë familja e Jakobit, izraelitët, u zhvendosën në Egjipt. Kjo ndodhi 290 vjet pas lindjes së Abrahamit.

Pastaj, për 215 vjet izraelitët jetuan në Egjipt. Pas vdekjes së Jozefit, u bënë skllevër atje. Më vonë lindi Moisiu, të cilin Perëndia e përdori për të çliruar izraelitët nga Egjipti. Gjithsej, në Pjesën II përfshihen 857 vjet të historisë.

 

NË KËTË PJESË

TREGIMI 11

Ylberi i parë

Kur shikon një ylber, çfarë duhet të kujtosh?

TREGIMI 12

Njerëzit ndërtojnë një kullë të madhe

Zoti nuk ishte i kënaqur dhe ndëshkimi që dha atëherë ndikon edhe sot tek njerëzit.

TREGIMI 13

Abrahami—Një mik i Perëndisë

Pse e la Abrahami shtëpinë e tij të rehatshme dhe shkoi të jetonte në tenda?

TREGIMI 14

Perëndia sprovon besimin e Abrahamit

Pse Zoti i kërkoi Abrahamit të flijonte birin e tij Isakun?

TREGIMI 15

Gruaja e Lotit shikon prapa

Nga shembulli i saj mund të mësojmë diçka shumë të rëndësishme.

TREGIMI 16

Isaku merr një grua të mirë

Çfarë e bënte Rebekën një grua kaq të mirë? Bukuria apo ndonjë gjë tjetër?

TREGIMI 17

Binjakë që ishin të ndryshëm

Babai i tyre, Isaku, donte më shumë Esaun kurse e ëma, Rebeka, donte më shumë Jakobin.

TREGIMI 18

Jakobi shkon në Haran

Jakobi u martua në fillim me Lean edhe pse ishte i dashuruar me Rakelën.

TREGIMI 19

Jakobi bëhet me familje të madhe

A iu vunë emrat e djemve të Jakobit 12 fiseve të Izraelit?

TREGIMI 20

Dina hyn në telashe

Gjithçka filloi me zgjedhjen e shokëve të gabuar.

TREGIMI 21

Vëllezërit e urrejnë Jozefin

Çfarë mund t’i ketë nxitur disa prej tyre që të vrasin vetë vëllanë e tyre?

TREGIMI 22

Jozefin e futin në burg

Jozefin nuk e çojnë në burg se theu ndonjë ligj, por sepse bëri atë që është e drejtë.

TREGIMI 23

Ëndrrat e faraonit

Shtatë lopët dhe shtatë kallinjtë kanë diçka të përbashkët.

TREGIMI 24

Jozefi vë në provë vëllezërit e tij

Si mund ta kuptojë Jozefi nëse vëllezërit e tij kanë ndryshuar vërtet që nga koha kur e shitën si skllav?

TREGIMI 25

Familja shkon në Egjipt

Pse pjesëtarët e familjes së Jakobit u quajtën izraelitë?

TREGIMI 26

Jobi i qëndron besnik Perëndisë

Jobi humbet pasurinë, shëndetin dhe fëmijët e tij. A do të thotë kjo se po e ndëshkon Zoti?

TREGIMI 27

Një mbret i lig qeveris Egjiptin

Pse kërkon faraoni që të vriten të gjithë djemtë e sapolindur izraelitë?

TREGIMI 28

Si shpëtoi vogëlushi Moisi?

E ëma gjen një mënyrë si ta shpëtojë Moisiun nga ligji, i cili kërkon të vritet çdo foshnjë mashkull izraelit.

TREGIMI 29

Pse u arratis Moisiu?

Kur ishte 40 vjeç, Moisiu mendoi se ishte gati të shpëtonte izraelitët, por në fakt nuk ishte.

TREGIMI 30

Kaçuba që digjej

Me anë të disa mrekullive Zoti i tregon Moisiut se ka ardhur koha që ai të nxjerrë izraelitët nga Egjipti.

TREGIMI 31

Moisiu dhe Aaroni shkojnë te faraoni

Pse faraoni nuk e dëgjon Moisiun që t’i lirojë izraelitët?

TREGIMI 32

Dhjetë plagët

Zoti e goditi Egjiptin me 10 plagë. E gjithë kjo sepse sundimtari i Egjiptit, faraoni, me kokëfortësi refuzoi të lirojë izraelitët.

TREGIMI 33

Kalimi i Detit të Kuq

Moisiu ndan Detin e Kuq me fuqinë e Zotit kështu izraelitët kalojnë duke ecur në tokë të thatë.