Libri im i tregimeve biblike

Kënaqu me 116 tregime nga Bibla. Ato janë të sakta, të lehta për t’u kuptuar dhe me figura të bukura.

Hyrje

Tregime të vërteta, marrë nga libri më i mirë në botë, Bibla, që na mësojnë për historinë e botës nga krijimi e më tej.

TREGIMI 1

Perëndia fillon të krijojë

Tregimi për zanafillën e krijimit është tërheqës dhe i kuptueshëm edhe për fëmijët e vegjël.

TREGIMI 2

Një kopsht i bukur

Sipas Zanafillës, Zoti e bëri kopshtin e Edenit një vend shumë të veçantë. Ai dëshiron që e gjithë toka të jetë tamam si ai kopsht i bukur.

TREGIMI 3

Burri dhe gruaja e parë

Zoti krijoi Adamin dhe Evën e i vuri në kopshtin e Edenit. Ata ishin çifti i parë i martuar.

TREGIMI 4

Pse e humbën shtëpinë e tyre

Libri biblik i Zanafillës na tregon si e humbën njerëzit parajsën fillestare.

TREGIMI 5

Fillon një jetë e vështirë

Jashtë kopshtit të Edenit, Adami dhe Eva kishin shumë probleme. Sikur t’i ishin bindur Jehovait, ata bashkë me fëmijët e tyre, do të kishin pasur një jetë të lumtur.

TREGIMI 6

Një bir i mirë dhe një i keq

Tregimi te Zanafilla për Kainin dhe Abelin, na mëson për llojin e personit që duhet të jemi si dhe çfarë duhet të ndryshojmë në qëndrimin tonë para se të jetë tepër vonë.

TREGIMI 7

Një burrë trim

Shembulli i Enokut tregon se mund të veprosh mirë edhe nëse gjithë të tjerët veprojnë keq.

TREGIMI 8

Gjigantë në tokë

Zanafilla 6 flet për gjigantë që u bënin keq njerëzve. Këta gjigantë, të quajtur nefilimë, ishin fëmijë të engjëjve që lanë qiellin dhe jetuan si njerëz në tokë.

TREGIMI 9

Noeja ndërton një arkë

Noeja dhe familja e tij i mbijetuan Përmbytjes sepse iu bindën Zotit edhe pse të tjerët nuk donin të dëgjonin.

TREGIMI 10

Përmbytja e madhe

Njerëzit u tallën me mesazhin e Noesë, por nuk e bënë më kur ujërat e përmbytjes ranë nga qielli. Mëso se si arka e Noesë shpëtoi atë, familjen e tij dhe shumë kafshë.

TREGIMI 11

Ylberi i parë

Kur shikon një ylber, çfarë duhet të kujtosh?

TREGIMI 12

Njerëzit ndërtojnë një kullë të madhe

Zoti nuk ishte i kënaqur dhe ndëshkimi që dha atëherë ndikon edhe sot tek njerëzit.

TREGIMI 13

Abrahami—Një mik i Perëndisë

Pse e la Abrahami shtëpinë e tij të rehatshme dhe shkoi të jetonte në tenda?

TREGIMI 14

Perëndia sprovon besimin e Abrahamit

Pse Zoti i kërkoi Abrahamit të flijonte birin e tij Isakun?

TREGIMI 15

Gruaja e Lotit shikon prapa

Nga shembulli i saj mund të mësojmë diçka shumë të rëndësishme.

TREGIMI 16

Isaku merr një grua të mirë

Çfarë e bënte Rebekën një grua kaq të mirë? Bukuria apo ndonjë gjë tjetër?

TREGIMI 17

Binjakë që ishin të ndryshëm

Babai i tyre, Isaku, donte më shumë Esaun kurse e ëma, Rebeka, donte më shumë Jakobin.

TREGIMI 18

Jakobi shkon në Haran

Jakobi u martua në fillim me Lean edhe pse ishte i dashuruar me Rakelën.

TREGIMI 19

Jakobi bëhet me familje të madhe

A iu vunë emrat e djemve të Jakobit 12 fiseve të Izraelit?

TREGIMI 20

Dina hyn në telashe

Gjithçka filloi me zgjedhjen e shokëve të gabuar.

TREGIMI 21

Vëllezërit e urrejnë Jozefin

Çfarë mund t’i ketë nxitur disa prej tyre që të vrasin vetë vëllanë e tyre?

TREGIMI 22

Jozefin e futin në burg

Jozefin nuk e çojnë në burg se theu ndonjë ligj, por sepse bëri atë që është e drejtë.

TREGIMI 23

Ëndrrat e faraonit

Shtatë lopët dhe shtatë kallinjtë kanë diçka të përbashkët.

TREGIMI 24

Jozefi vë në provë vëllezërit e tij

Si mund ta kuptojë Jozefi nëse vëllezërit e tij kanë ndryshuar vërtet që nga koha kur e shitën si skllav?

TREGIMI 25

Familja shkon në Egjipt

Pse pjesëtarët e familjes së Jakobit u quajtën izraelitë?

TREGIMI 26

Jobi i qëndron besnik Perëndisë

Jobi humbet pasurinë, shëndetin dhe fëmijët e tij. A do të thotë kjo se po e ndëshkon Zoti?

TREGIMI 27

Një mbret i lig qeveris Egjiptin

Pse kërkon faraoni që të vriten të gjithë djemtë e sapolindur izraelitë?

TREGIMI 28

Si shpëtoi vogëlushi Moisi?

E ëma gjen një mënyrë si ta shpëtojë Moisiun nga ligji, i cili kërkon të vritet çdo foshnjë mashkull izraelit.

TREGIMI 29

Pse u arratis Moisiu?

Kur ishte 40 vjeç, Moisiu mendoi se ishte gati të shpëtonte izraelitët, por në fakt nuk ishte.

TREGIMI 30

Kaçuba që digjej

Me anë të disa mrekullive Zoti i tregon Moisiut se ka ardhur koha që ai të nxjerrë izraelitët nga Egjipti.

TREGIMI 31

Moisiu dhe Aaroni shkojnë te faraoni

Pse faraoni nuk e dëgjon Moisiun që t’i lirojë izraelitët?

TREGIMI 32

Dhjetë plagët

Zoti e goditi Egjiptin me 10 plagë. E gjithë kjo sepse sundimtari i Egjiptit, faraoni, me kokëfortësi refuzoi të lirojë izraelitët.

TREGIMI 33

Kalimi i Detit të Kuq

Moisiu ndan Detin e Kuq me fuqinë e Zotit kështu izraelitët kalojnë duke ecur në tokë të thatë.

TREGIMI 34

Një lloj i ri ushqimi

Ky ushqim i veçantë nga Zoti bie nga qielli.

TREGIMI 35

Jehovai jep ligjet e tij

Cilat dy ligje janë më të mëdha se Dhjetë Urdhërimet?

TREGIMI 36

Viçi i artë

Pse njerëzit do të donin të adhuronin një statujë të bërë nga vathë të shkrirë?

TREGIMI 37

Një tendë për adhurim

Dhoma më e futur mbante arkën e besëlidhjes.

TREGIMI 38

Dymbëdhjetë zbuluesit

Dhjetë prej zbuluesve thonë një gjë, por dy të tjerë thonë diçka tjetër. Kë besojnë izraelitët?

TREGIMI 39

Shkopi i Aaronit çel lule

Si ka mundësi që nga një shkop pa jetë të çelin lule dhe fruta të pjekura brenda një nate?

TREGIMI 40

Moisiu godet shkëmbin

Moisiu pati rezultat me atë që bëri, por kjo e zemëroi Jehovain.

TREGIMI 41

Gjarpri prej bakri

Pse Zoti dërgon gjarpërinj helmues që të kafshojnë izraelitët?

TREGIMI 42

Një gomar flet

Gomari sheh diçka që Balaami nuk e sheh dot.

TREGIMI 43

Josiu bëhet udhëheqës

Moisiu është ende i fortë. Po pse atëherë zëvendësohet nga Josiu?

TREGIMI 44

Rahaba fsheh zbuluesit

Si i ndihmon Rahaba dy zbuluesit? Çfarë nderi u kërkon ajo atyre?

TREGIMI 45

Kalimi i lumit Jordan

Kur priftërinjtë futin këmbët në ujë ndodh një mrekulli.

TREGIMI 46

Muret e Jerikosë

Si mundet që një litar i kuq nuk e lë një mur të bjerë?

TREGIMI 47

Një hajdut në Izrael

A mundet një njeri i vetëm t’i sjellë telashe një kombi të tërë?

TERGIMI 48

Gibeonitët e mençur

Ata i mashtrojnë Josiun dhe izraelitët që t’u bëjnë një premtim, megjithatë izraelitët e mbajnë premtimin.

TREGIMI 49

Dielli ndalon

Jehovai bëri për Josiun diçka që nuk e ka bërë asnjëherë tjetër.

TREGIMI 50

Dy gra trime

Baraku udhëheq ushtrinë e izraelit në luftë. Po pse atëherë Jaela e merr lavdinë?

TREGIMI 51

Rutha dhe Naomi

Rutha e lë shtëpinë e saj për të qëndruar me Naomin dhe për t’i shërbyer Jehovait.

TREGIMI 52

Gideoni dhe 300 burrat

Zoti i zgjedh pjesëtarët e kësaj ushtrie të vogël me anë të një prove të veçantë.

TREGIMI 53

Premtimi i Jefteut

Premtimi që Jefteu i bëri Jehovait nuk ndikoi vetëm tek ai por edhe tek vajza e tij.

TREGIMI 54

Burri më i fortë

Si e kuptoi Delila se cili ishte sekreti i forcës së Samsonit?

TREGIMI 55

Një djalë i vogël i shërben Perëndisë

Zoti i thotë Samuelit t’i përcjellë kryepriftit Eli një mesazh therës.

TREGIMI 56

Sauli—Mbreti i parë i Izraelit

Nga shembulli i Saulit, i cili në fillim u zgjodh nga Jehovai e pastaj u hodh poshtë prej Tij, nxjerrim një mësim të rëndësishëm.

TREGIMI 57

Perëndia zgjedh Davidin

Çfarë sheh Jehovai te Davidi që Samueli nuk e sheh dot?

TREGIMI 58

Davidi dhe Goliadi

Davidi nuk luftoi kundër Goliadit vetëm me hobenë e tij, por me një armë shumë më të fuqishme.

TREGIMI 59

Pse Davidi duhet të arratiset

Në fillim Sauli ishte i kënaqur me Davidin por pastaj zhvilloi xhelozi vrastare për të. Pse?

TREGIMI 60

Abigaila dhe Davidi

Duke e quajtur të shoqin budalla, Abigaila i shpëton jetën atij—të paktën përkohësisht.

TREGIMI 61

Davidi bëhet mbret

Davidi tregon se është i kualifikuar për të qenë mbret i Izraelit, si me anë të gjërave që bën edhe të gjërave që nuk pranon të bëjë.

TREGIMI 62

Probleme në shtëpinë e Davidit

Ngaqë gabon rëndë Davidi i sjell gjëmën vetes dhe familjes së tij për vite të tëra.

TREGIMI 63

Mbreti i mençur Solomon

A do ta ndante vërtet më dysh foshnjën?

TREGIMI 64

Solomoni ndërton tempullin

Edhe pse ishte shumë i mençur, Solomonit iu mbush mendja të bënte diçka të marrë e të gabuar.

TREGIMI 65

Mbretëria ndahet

Sapo Jeroboami filloi të sundojë, e shtyu popullin të thyente ligjin e Perëndisë.

TREGIMI 66

Jezebela, një mbretëreshë e ligë

Asgjë s’e ndalonte të arrinte atë që donte.

TREGIMI 67

Jehozafati ka besim te Jehovai

Si ka mundësi që një ushtri shkon në betejë me këngëtarë të paarmatosur në krye?

TREGIMI 68

Dy djem kthehen prapë në jetë

A mund të kthehet në jetë dikush që ka vdekur? Kjo ka ndodhur më parë!

TREGIMI 69

Një vajzë ndihmon një burrë të fuqishëm

Ajo pati guximin të fliste dhe kjo solli një mrekulli.

TREGIMI 70

Jonai dhe peshku i madh

Jonai nxori një mësim të rëndësishëm në lidhje me bindjen ndaj Jehovait.

TREGIMI 71

Perëndia premton një parajsë

Parajsa që krijoi Perëndia në fillim ishte e vogël; ndërsa kjo parajsë do të mbushë gjithë tokën.

TREGIMI 72

Perëndia ndihmon mbretin Hezekia

Një engjëll vret 185.000 ushtarë asirianë brenda një nate.

TREGIMI 73

Mbreti i fundit i mirë i Izraelit

Kur ishte adoleshent, Josia bëri një hap të guximshëm.

TREGIMI 74

Një burrë që s’ka frikë

Jeremia mendoi se ishte tepër i ri për të qenë profet, por Perëndia e dinte se ai mund t’ia dilte.

TREGIMI 75

Katër djem në Babiloni

Ata patën sukses edhe pse i kishin ndarë nga familjet e tyre.

TREGIMI 76

Jerusalemi shkatërrohet

Pse Perëndia lejon që babilonasit, armiqtë e Izraelit, ta shkatërrojnë Jerusalemin?

TREGIMI 77

Ata nuk u përkulën

A do ti shpëtonte Zoti këta tre të rinj nga furra e zjarrtë?

TREGIMI 78

Shkrimi në mur

Profeti Daniel interpreton katër fjalë të mistershme.

TREGIMI 79

Danieli në gropën e luanëve

Danieli dënohet me vdekje. A mund ta kishte shmangur ai këtë dënim?

TREGIMI 80

Populli i Perëndisë largohet nga Babilonia

Mbreti Kir përmbushi një profeci kur pushtoi Babiloninë dhe tani po përmbush një tjetër.

TREGIMI 81

Besimi në ndihmën e Perëndisë

Izraelitët thyejnë ligjet e njerëzve për t’iu bindur Perëndisë. A do t’i bekojë Ai?

TREGIMI 82

Mordekai dhe Estera

Mbretëresha Vashti ishte e bukur, megjithatë mbreti Asuer e zëvendësoi me Esterën, mbretëreshën e tij të re. Pse?

TREGIMI 83

Muret e Jerusalemit

Ndërkohë që rindërtojnë murin, punëtorët duhet t’i kenë gati shpatat dhe heshtat ditë e natë.

TREGIMI 84

Një engjëll viziton Marinë

Ai sjell një mesazh nga Zoti: Maria do të bëhet me fëmijë, i cili do të jetë mbret përgjithmonë.

TREGIMI 85

Jezui lind në një stallë

Si ka mundësi që një mbret i ardhshëm të lindë në një vend ku ushqehen kafshë?

TREGIMI 86

Burra të udhëhequr nga një yll

Kush i çoi magjistarët te Jezui? Përgjigja mund t’ju habitë.

TREGIMI 87

Jezui i vogël në tempull

Ai ka diçka që i mahnit edhe burrat e moshuar që mësojnë në tempull.

TREGIMI 88

Gjoni pagëzon Jezuin

Gjoni ka pagëzonte mëkatarët, por Jezui nuk mëkatonte asnjëherë. Pse atëherë Gjoni e pagëzoi?

TREGIMI 89

Jezui pastron tempullin

Jezui ka një lloj dashurie që e shtyn të zemërohet.

TREGIMI 90

Me gruan te pusi

Si mund t’ia shuajë etjen përgjithmonë uji që i ofron Jezui?

TREGIMI 91

Jezui mëson njerëzit në një mal

Mëso mençuri që nuk njeh kohë nga Predikimi i tij në Mal.

TREGIMI 92

Jezui ringjall të vdekurit

Jezui thotë dy fjalë të thjeshta dhe me fuqinë e Zotit ringjall vajzën e Jairit.

TREGIMI 93

Jezui ushqen shumë njerëz

Çfarë vërtetoi Jezui duke ushqyer mrekullisht mijëra veta?

TREGIMI 94

Ai i do fëmijët e vegjël

Jezui u tregon apostujve se kanë shumë për të mësuar nga fëmijët e vegjël e jo vetëm rreth tyre.

TREGIMI 95

Si i mëson Jezui njerëzit?

Shëmbëlltyra e Jezuit për të afërmin samaritan është një shembull i mënyrës se si i mësonte shpesh njerëzit.

TREGIMI 96

Jezui shëron të sëmurët

Çfarë përmbush Jezui me mrekullitë që bën?

TRAGIMI 97

Jezui vjen si mbret

Një turmë e madhe e mirëpret atë, por jo të gjithë janë të lumtur për këtë.

TREGIMI 98

Në Malin e Ullinjve

Jezui u flet katër prej apostujve të tij për gjërat që po ndodhin sot, në ditët tona.

TREGIMI 99

Në një dhomë të sipërme

Pse Jezui u thotë dishepujve që ta mbajnë këtë darkë çdo vit?

TREGIMI 100

Jezui në kopsht

Pse Juda e tradhtoi Jezuin me një puthje?

TREGIMI 101

Jezuin e vrasin

Ndërsa ishte duke vdekur në shtyllë, ai bën një premtim për parajsën.

TREGIMI 102

Jezui është gjallë

Pasi një engjëll heq gurin nga varri i Jezuit, ushtarët që e ruanin atë shtangen kur e shohin bosh.

TREGIMI 103

Në një dhomë të kyçur

Pse dishepujt nuk e njohin Jezuin pasi ai ringjallet?

TREGIMI 104

Jezui kthehet në qiell

Para se Jezui të kthehet në qiell, u jep dishepujve një urdhërim të fundit.

TREGIMI 105

Në pritje në Jerusalem

Pse derdhi Jezui frymë të shenjtë mbi dishepujt e tij gjatë Ditës së Pesëdhjetë?

TREGIMI 106

Çlirimi nga burgu

Krerët fetarë judenj i futin apostujt në burg që të mos predikojnë më. Por Zoti ka plane të tjera.

TERGIMI 107

Stefanin e vrasin me gurë

Ndërsa është duke u ekzekutuar Stefani bën një lutje të jashtëzakonshme.

TREGIMI 108

Rrugës për në Damask

Një dritë verbuese dhe një zë nga qielli ndryshojnë jetën e Saulit.

TREGIMI 109

Pjetri shkon te Korneli

A i sheh Zoti disa raca ose kombe si më të mira se disa të tjera?

TREGIMI 110

Timoteu, ndihmësi i ri i Pavlit

Timoteu lë shtëpinë e tij që të bashkohet me Pavlin në një udhëtim emocionues predikimi.

TREGIMI 111

Një djalë që e zuri gjumi

Eutikun e zë gjumi gjatë fjalimit të parë të Pavlit, por jo gjatë fjalimit të dytë. Ajo që ndodhi midis dy fjalimeve ishte tamam një mrekulli.

TREGIMI 112

Në një ishull, pasi fundoset anija

Tamam atëherë kur dukej se s’kishte rrugëdalje, Perëndia i tregon Pavlit diçka që i jep shpresë.

TREGIMI 113

Pavli në Romë

Si mund Pavli të bëjë punën e tij si apostull ndërkohë që është në burg?

TREGIMI 114

Fundi i të gjitha ligësive

Pse Jehovai dërgon ushtrinë e udhëhequr nga Jezui në luftë në Harmagedon?

TREGIMI 115

Një Parajsë e re në tokë

Njerëzit kanë jetuar njëherë në parajsë në tokë dhe kjo do të ndodhë përsëri.

TREGIMI 116

Si mund të jetojmë përgjithmonë?

A mjafton vetëm të dimë për Perëndinë Jehova dhe Jezu Krishtin? Nëse jo, çfarë tjetër duhet?

Pyetje për studim Libri im i tregimeve biblike

Shkrime dhe pyetje për studim të organizuara në atë mënyrë që të rinjtë të nxjerrin sa më shumë dobi nga secili prej tregimeve biblike.