Jobi 36:1-33

 • Elihu lartëson madhështinë e pahetueshme të Perëndisë (1-33)

  • Ata që binden, begatohen; të ligjtë hidhen poshtë (11-13)

  • «E ku ka mësues si Perëndia?!» (22)

  • Jobi duhet të madhërojë Perëndinë (24)

  • «Madhështinë e Perëndisë as që e konceptojmë dot» (26)

  • Perëndia ka në kontroll shiun dhe rrufetë (27-33)

36  Elihu tha më tej:   «Bëj dhe pak durim me mua teksa të shpjegoj,se kam ende diçka për të të thënë në emër të Perëndisë.   Do të tregoj gjithçka di,dhe do të shpall se drejtësia i përket Bërësit tim.+   Vërtet, fjalët e mia nuk janë gënjeshtra;tani para teje ke Atë që ka njohuri të përsosur.+   Vërtet, Perëndia është i fuqishëm+ e nuk hedh poshtë askënd;ai ka aftësi të thellë për të kuptuar.   Ai nuk ua kursen jetën të ligjve,+kurse të munduarit i gjykon me drejtësi.+   Nuk i largon sytë nga të drejtët;+i vë në fron si mbretër,*+ dhe ata lartësohen përgjithmonë.   Por nëse janë nën vargonje të lidhur me litarët e mundimit,   ai u tregon hapur gjithë ç’kanë bërë,fajet që kanë kryer nga krenaria. 10  Ua hap veshët për t’i ndrequrdhe i nxit të heqin dorë nga e keqja.+ 11  Nëse i binden dhe i shërbejnë,kanë për t’i mbyllur ditët në begati,dhe vitet e tyre do të jenë plot kënaqësi.+ 12  Por nëse nuk binden,do të bien të vdekur nga shpata,*+do të marrin fund në padijen e tyre.* 13  Ata që janë të ligj* në zemër, ushqejnë mëri; nuk thërrasin për ndihmë, edhe kur Ai u vë prangat. 14  Ata vdesin kur janë ende të rinj,+teksa e kalojnë* jetën mes prostitutave* të tempullit.+ 15  Kurse të munduarit Perëndia* i shpëton nga vuajtjet;ai ua hap veshët teksa janë nën shtypje. 16  Ai të nxjerr nga kthetrat e dëshpërimit,+të çon në një vend të gjerë, pa kufij,+dhe të ngushëllon me ushqim të zgjedhur në tryezën tënde.+ 17  Atëherë do të kënaqesh kur të gjykohen të ligjtë,+kur të jepet gjykimi dhe të vihet në vend drejtësia. 18  Por ki kujdes se mos nga tërbimi të mbushet zemra me ligësi,*+dhe nga një ryshfet i majmë shkon në rrugë të shtrembër. 19  Përndryshe, a do të bënin punë thirrjet e tua për ndihmë?A do të nxirrnin nga halli përpjekjet e tua të mëdha?+ 20  Mos e dëshiro fort natënkur njerëzit zhduken sysh nga vendet e tyre. 21  Mos zgjidh të bësh të keqen,por zgjidh më mirë të durosh vuajtje.+ 22  Ja, Perëndia madhërohet falë fuqisë së tij.E ku ka mësues si ai?! 23  Kush e ka drejtuar në cilën udhë të ecë?*+Kush i ka thënë: ‘Ajo që ke bërë, është e gabuar.’+ 24  Mos harro të madhërosh veprat e tij,+për të cilat njerëzit kanë thurur këngë.+ 25  Mbarë njerëzimi i ka parë;njeriu mund t’i soditë veçse nga larg. 26  Po, madhështinë e Perëndisë as që e konceptojmë dot:+vitet e tij as që mund të numërohen.*+ 27  Ai i tërheq lart pikat e ujit,+dhe mjegulla që formohet prej tyre, kondensohet e kthehet në shi; 28  pastaj retë derdhen si rrebesh,+e mbi gjithë njerëzimin shiu bie rrëmbyeshëm. 29  Kush mund të kuptojë si shtrihen retë në qiell,a bubullimat që vijnë nga tenda* e tij?+ 30  Shih si e shpalos mbi të vetëtimën,*+si e mbulon me ujë fundin* e detit. 31  Me anë të tyre, ai mban gjallë* popujt;u jep ushqim me bollëk.+ 32  Në duart e veta e mban rrufenëdhe e drejton që të godasë në shenjë.+ 33  Bubullimat njoftojnë ardhjen e tij,e madje edhe bagëtia tregon se kush* po vjen.

Shënime në fund të faqes

Një mundësi tjetër «ai vë në fron mbretër».
Ose «një armë (shigjetë)».
Ose «pa pasur njohuri».
Ose «apostatë».
Një mundësi tjetër «e mbarojnë».
Fjalë për fjalë «prostitutave-meshkuj». Shih Fjalorthin.
Fjalë për fjalë «Ai».
Ose «duartroket gjithë zemërligësi».
Një mundësi tjetër «e ka kritikuar për sjelljen e vet; i ka kërkuar llogari për veprimet e veta?»
Ose «numri i viteve të tij nuk rroket dot me mend».
Fjalë për fjalë «kasollja».
Fjalë për fjalë «dritën».
Fjalë për fjalë «rrënjët».
Një mundësi tjetër «mbron çështjen».
Një mundësi tjetër «çfarë».