Ezekieli 20:1-49

  • Historia e rebelimit të Izraelit (1-32)

  • Premtohet rivendosja e Izraelit (33-44)

  • Profeci kundër jugut (45-49)

20  Vitin e shtatë,* ditën e dhjetë të muajit të pestë, disa nga pleqtë e Izraelit erdhën dhe u ulën përballë meje që të kërkonin drejtimin e Jehovait.  Atëherë fjala e Jehovait m’u drejtua:  «Bir njeriu, thuaju pleqve të Izraelit: “Kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘Mos keni ardhur të kërkoni drejtimin tim? Siç është e vërtetë që unë rroj,​—thotë Zotëria Sovran Jehova,—​unë nuk do t’ju përgjigjem.’”+  A je gati t’i gjykosh,* o bir njeriu, a je gati? Tregojua hapur gjërat e neveritshme që bënë paraardhësit e tyre.+  Thuaju: “Kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘Ditën kur zgjodha Izraelin,+ iu betova* pasardhësve* të shtëpisë së Jakobit dhe iu bëra i njohur në Egjipt.+ Po, iu betova dhe thashë: “Unë jam Jehovai, Perëndia juaj.”  Atë ditë iu betova se do t’i nxirrja nga Egjipti e do t’i çoja në një vend që kisha kërkuar* për ta, një vend ku rridhte qumësht e mjaltë,+ më i bukuri* i të gjitha vendeve.  Pastaj u thashë: “Secili nga ju të flakë gjërat e neveritshme që keni përpara syve dhe mos u ndotni me idhujt e pështirë* të Egjiptit.+ Unë jam Jehovai, Perëndia juaj.”+  Por ata ngritën krye kundër meje dhe nuk donin të më dëgjonin. Ata nuk i flakën gjërat e neveritshme që kishin përpara syve dhe refuzonin t’i braktisnin idhujt e pështirë të Egjiptit.+ Prandaj u thashë se do të derdhja tërbimin tim dhe do të shfryja deri në fund zemërimin tim mbi ta në Egjipt.  Por u përmbajta për hir të emrit tim, që të mos përdhosej para syve të kombeve mes të cilëve jetonin,+ sepse para syve të këtyre kombeve iu bëra i njohur atyre* kur i nxora nga Egjipti.+ 10  Kështu i nxora nga Egjipti dhe i çova në shkretëtirë.+ 11  Pastaj u dhashë ligjet e mia dhe u bëra të njohura vendimet e mia gjyqësore,+ të cilat kush i zbaton, jeton.+ 12  U dhashë edhe sabatet e mia,+ që të ishin si një shenjë mes meje dhe atyre.+ Kështu, ata do ta merrnin vesh se isha unë, Jehovai, që i shenjtëroja.* 13  Por shtëpia e Izraelit ngriti krye kundër meje në shkretëtirë.+ Ata nuk ecën sipas ligjeve të mia dhe i hodhën poshtë vendimet e mia gjyqësore, të cilat kush i zbaton, jeton. Ata i përdhosën plotësisht sabatet e mia. Prandaj u thashë se do të derdhja mbi ta zemërimin tim të furishëm në shkretëtirë, që t’i shfarosja krejt.+ 14  Megjithatë u përmbajta për hir të emrit tim, që të mos përdhosej para kombeve, para syve të të cilave i nxora* nga Egjipti.+ 15  Mirëpo iu betova atyre në shkretëtirë se nuk do t’i çoja në vendin që u kisha dhënë,+ në atë vend ku rridhte qumësht e mjaltë,+ më i bukuri* i të gjitha vendeve, 16  sepse i kishin hedhur poshtë vendimet e mia gjyqësore, nuk kishin ecur sipas ligjeve të mia dhe i kishin përdhosur sabatet e mia, pasi zemra e tyre shkonte pas idhujve të tyre të pështirë.+ 17  Por syrit tim i erdhi keq për ta dhe nuk i asgjësova; nuk i shfarosa në shkretëtirë. 18  Atëherë u thashë bijve të tyre në shkretëtirë:+ “Mos ndiqni rregullat e paraardhësve tuaj,+ mos zbatoni vendimet e tyre gjyqësore dhe mos u ndotni me idhujt e tyre të pështirë. 19  Unë jam Jehovai, Perëndia juaj. Ecni sipas ligjeve të mia dhe ndiqni e zbatoni vendimet e mia gjyqësore.+ 20  Shenjtërojini sabatet e mia,+ të cilat do të shërbejnë si një shenjë mes meje dhe jush, që ta merrni vesh se unë jam Jehovai, Perëndia juaj.”+ 21  Por edhe bijtë e tyre ngritën krye kundër meje.+ Nuk ecën sipas ligjeve të mia dhe nuk i respektuan e nuk i zbatuan vendimet e mia gjyqësore, të cilat kush i zbaton, jeton. Ata i përdhosën sabatet e mia, prandaj u thashë se do të derdhja tërbimin tim e do të shfryja deri në fund zemërimin tim mbi ta në shkretëtirë.+ 22  Megjithatë u përmbajta+ për hir të emrit tim,+ që të mos përdhosej para kombeve, para syve të të cilave i kisha* nxjerrë nga Egjipti. 23  Mirëpo iu betova atyre në shkretëtirë se do t’i shpërndaja mes kombeve dhe do t’i hallakatja sa andej këtej,+ 24  sepse nuk i zbatonin vendimet e mia gjyqësore, hidhnin poshtë ligjet e mia,+ përdhosnin sabatet e mia dhe shkonin pas* idhujve të pështirë të paraardhësve të tyre.+ 25  I lashë edhe të zbatonin rregulla jo të mira dhe vendime gjyqësore me anë të të cilave nuk do të jetonin.+ 26  I lashë të ndoteshin nga flijimet e tyre kur digjnin në zjarr* të gjithë të parëlindurit,+ që t’i katandisja si mos më keq e ta merrnin vesh se unë jam Jehovai.’” 27  Prandaj, o bir njeriu, thuaji shtëpisë së Izraelit: “Kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘Në këtë mënyrë, pra, edhe paraardhësit tuaj kanë blasfemuar* kundër meje duke u sjellë pabesisht me mua. 28  I çova në vendin për të cilin isha betuar t’ua jepja.+ Por, kur panë gjithë kodrat e larta dhe pemët plot gjethe,+ filluan të paraqitnin flijimet dhe blatimet e tyre fyese. Ata paraqitnin aromat e këndshme* të flijimeve të tyre dhe derdhnin blatimet e tyre në pije. 29  Atëherë i pyeta: “Ç’është ky vend i lartë ku shkoni?! (Ai quhet deri sot e kësaj dite Vend i Lartë.)”’”+ 30  Tani, thuaji shtëpisë së Izraelit: “Kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘A nuk po ndoteni, siç bënë paraardhësit tuaj, duke shkuar pas idhujve të tyre të pështirë që të më tradhtoni?*+ 31  Po sot, a nuk po vazhdoni të ndoteni duke u ofruar flijime gjithë idhujve tuaj të pështirë, duke djegur bijtë tuaj në zjarr?+ E mua m’u dashka t’ju përgjigjem kur më kërkoni drejtim, o shtëpi e Izraelit?!+ Siç është e vërtetë që unë rroj,​—thotë Zotëria Sovran Jehova,—​unë s’do t’ju përgjigjem.+ 32  Ajo që ju shkon ndër mend* kur thoni, “të bëhemi si kombet, si fiset e vendeve të tjera që adhurojnë* drurin dhe gurin”,+ s’ka për të ndodhur kurrën e kurrës. 33  Siç është e vërtetë që unë rroj,​—thotë Zotëria Sovran Jehova,—​unë do të mbretëroj me dorë të fortë, me krah të fuqishëm* e duke derdhur mbi ju tërbimin tim.+ 34  Do t’ju nxjerr nga popujt e do t’ju mbledh nga vendet ku ishit shpërndarë, me dorë të fortë, me krah të fuqishëm e duke derdhur mbi ju tërbimin tim.+ 35  Do t’ju çoj në shkretëtirën e popujve, dhe atje do t’ju gjykoj sy ndër sy.+ 36  Ashtu siç gjykova paraardhësit tuaj në shkretëtirën e Egjiptit, po njësoj do t’ju gjykoj edhe juve,​—thotë Zotëria Sovran Jehova.—​ 37  Do t’ju vë të kaloni nën kërrabën e bariut+ njësoj si kalojnë delet dhe do t’ju detyroj të respektoni besëlidhjen time. 38  Por unë do të heq nga mesi juaj ata që ngrenë krye kundër meje dhe shkelin ligjin tim.+ Edhe pse do t’i nxjerr nga vendi ku kanë banuar si të huaj, ata s’do të vënë këmbë në vendin e Izraelit.+ Atëherë keni për ta marrë vesh se unë jam Jehovai. 39  Prandaj, o shtëpi e Izraelit, ja çfarë thotë Zotëria Sovran Jehova: “Shkoni t’u shërbeni idhujve tuaj të pështirë,+ përderisa nuk më dëgjoni, por më pas do të vuani pasojat. Ju nuk keni për ta përdhosur më emrin tim të shenjtë me dhuratat dhe idhujt tuaj të pështirë.+ 40  Po, në malin tim të shenjtë, në një mal të lartë të Izraelit,+​—thotë Zotëria Sovran Jehova,—​mbarë shtëpia e Izraelit do të më shërbejë si një e tërë.+ Atje do të kënaqem me ju e atje do të kërkoj të paraqitni kontributet dhe frytet e para, tërë gjërat tuaja të shenjta.+ 41  Do të kënaqem me ju nga aroma e këndshme* që do të më paraqitni kur t’ju nxjerr nga popujt ku keni qenë dhe kur t’ju mbledh nga vendet ku ishit shpërndarë.+ Mes jush, unë do të shenjtërohem para syve të kombeve.”+ 42  Ju keni për ta marrë vesh se unë jam Jehovai+ kur t’ju çoj në Izrael,+ në vendin që u betova t’ua jap paraardhësve tuaj. 43  Atje do të kujtoni sjelljen tuaj dhe të gjitha veprimet me të cilat u ndotët, e do t’ju neveritet vetja*+ për tërë të këqijat që bëtë.+ 44  Atëherë keni për ta marrë vesh se unë jam Jehovai kur ta bëj këtë të mirë ndaj jush për hir të emrit tim,+ dhe jo siç e meritoni për sjelljen tuaj të keqe a për veprimet tuaja të mbrapshta, o shtëpi e Izraelit,​—thotë Zotëria Sovran Jehova.’”» 45  Fjala e Jehovait m’u drejtua akoma: 46  «Bir njeriu, ktheje fytyrën nga rajoni jugor, fol kundër jugut dhe profetizo kundër pyllit që gjendet në fushën e jugut. 47  Thuaji pyllit të jugut: “Dëgjo fjalët e Jehovait. Kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘Unë do të ndez kundër teje një zjarr+ që do të përpijë çdo pemë, të njomë e të tharë. Flaka përvëluese e zjarrit nuk do të shuhet+ dhe gjithë fytyrat do të zhuriten prej saj, nga jugu në veri. 48  Çdo njeri* do të shohë se unë, Jehovai, ta kam vënë flakën, dhe ajo nuk do të shuhet.’”»+ 49  Unë thashë: «Medet, o Zotëri Sovran Jehova! Ata thonë për mua: ‘A nuk thotë vetëm gjëegjëza* ai?!’»

Shënime në fund të faqes

I referohet vitit të shtatë të mërgimit të mbretit Jehojakin, të Ezekielit dhe të judenjve të tjerë.
Ose «të shpallësh gjykime kundër tyre».
Fjalë për fjalë «ngrita dorën».
Fjalë për fjalë «farës».
Ose «kisha vëzhguar».
Ose «stolia».
Kjo fjalë hebraike mund të lidhet me një fjalë që do të thotë «bajgë» dhe përdoret për të shprehur përbuzje.
Domethënë, izraelitëve.
Shih Fjalorthin, «Shenjtërimi».
Domethënë, izraelitët.
Ose «stolia».
Domethënë, izraelitët.
Fjalë për fjalë «sytë e tyre ndiqnin».
Fjalë për fjalë «kalonin në zjarr».
Ose «pajtuese; qetësuese». Fjalë për fjalë «çlodhëse».
Ose «që të silleni si prostitutë ndaj meje?» Kjo është një shprehje e figurshme. Shih Fjalorthin, «Prostitutë».
Fjalë për fjalë «frymë».
Ose «u shërbejnë».
Fjalë për fjalë «të shtrirë».
Ose «pajtuese; qetësuese». Fjalë për fjalë «çlodhëse».
Fjalë për fjalë «fytyrat tuaja».
Fjalë për fjalë «Çdo mish».
Ose «shprehje proverbiale».