Ezekieli 17:1-24

  • Gjëegjëza për dy shqiponjat dhe hardhinë (1-21)

  • Një bisk i njomë do të bëhet cedër madhështor (22-24)

17  Fjala e Jehovait m’u drejtua akoma:  «Bir njeriu, trego një gjëegjëzë dhe thuaj një proverb për shtëpinë e Izraelit.+  Thuaj: “Kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘Një shqiponjë e madhe+ me krahë të mëdhenj, me pendë të gjata e plot me pupla ngjyra-ngjyra, erdhi në Liban+ dhe mori majën e një cedri.+  Këputi biskun në majë të tij, e çoi në vendin e tregtarëve* dhe e vuri në një nga qytetet e tyre.+  Pastaj mori pak nga fara e vendit+ dhe e hodhi në tokë pjellore; e mbolli si një shelg pranë ujërave të bollshme.  Fara mbiu dhe u bë hardhi e ulët dhe e harlisur,+ me degë të kthyera nga brenda dhe rrënjë që rriteshin nën të. Kështu pra, u bë hardhi dhe lëshoi bisqe e pastaj degë.+  Por atje erdhi edhe një shqiponjë tjetër e madhe,+ me krahë të mëdhenj e pendë të gjata.+ Gjithë etje hardhia i shtriu rrënjët drejt saj, larg vreshtave ku ishte mbjellë; zgjati edhe degët drejt saj, që shqiponja ta vadiste.+  Ajo ishte mbjellë tashmë në një tokë të mirë, afër ujërave të bollshme, që të lëshonte degë, të jepte fryt e të bëhej hardhi madhështore.’”+  Thuaj: “Kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘A thua do të lulëzojë? A nuk do t’ia shkulin rrënjët?+ A nuk do t’ia prishin frytin? A nuk do t’ia thajnë filizat?+ Po, hardhia do të thahet aq shumë, sa nuk do të duhet ndonjë krah i fortë a shumë njerëz për ta shkulur me rrënjë. 10  Edhe pse është mbjellë diku tjetër, a do të lulëzojë? A nuk do të thahet krejt kur të fryjë era e lindjes? Po, hardhia do të thahet në vreshtat ku lëshoi filiza.’”» 11  Fjala e Jehovait m’u drejtua akoma: 12  «Të lutem, thuaji kësaj shtëpie rebele: ‘Nuk e kuptoni ç’do të thotë kjo?’ Thuaj: ‘Ja, mbreti i Babilonisë erdhi në Jerusalem, kapi mbretin dhe princat, e i mori me vete në Babiloni.+ 13  Madje ai mori një nga pasardhësit* mbretëror,+ bëri një besëlidhje me të dhe e vuri të betohej.+ Pastaj mori me vete edhe të parët e vendit,+ 14  që mbretëria të dobësohej e të mos ngrihej më dhe që ekzistenca e saj të varej nga respektimi i besëlidhjes.+ 15  Por në fund, mbreti* ngriti krye kundër tij*+ dhe dërgoi lajmëtarë në Egjipt që të merrte kuaj+ dhe një ushtri të madhe.+ A do t’ia dalë mbanë? A do t’i shpëtojë ndëshkimit ai që bën gjëra të tilla? A mund ta prishë një besëlidhje e të shpëtojë vallë?+ 16  Siç është e vërtetë që unë rroj,​—thotë Zotëria Sovran Jehova,—​ai do të vdesë në Babiloni, në vendin ku jeton mbreti* që e vuri atë* në fron, ngaqë e përbuzi betimin e tij dhe e prishi besëlidhjen me të.+ 17  E gjatë luftës, kur të ngrihen ledhe e mure rrethuese për të shfarosur shumë veta,* ushtria e madhe dhe trupat e shumtë të faraonit nuk do t’i hyjnë aspak në punë.+ 18  Ai ka përbuzur një betim, ka prishur një besëlidhje. Ka bërë tërë këto gjëra edhe pse e ka dhënë fjalën,* ja pse nuk do të shpëtojë dot.’ 19  Prandaj kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘Siç është e vërtetë që unë rroj, unë do t’ia sjell mbi kokë pasojat e veprimeve të veta, se ka përbuzur betimin tim+ dhe ka prishur besëlidhjen time. 20  Unë do të hedh rrjetën time mbi të dhe ai do të ngecë në rrjetën time të gjuetisë.+ Do ta çoj në Babiloni, ku do ta gjykoj për pabesinë me të cilën veproi kundër meje.+ 21  Të gjithë të arratisurit e trupave të tij ushtarake do të bien të vdekur nga shpata, dhe ata që do të mbeten, do të shpërndahen në të katër anët.*+ Atëherë keni për ta marrë vesh se unë, Jehovai, kam folur.’+ 22  Kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘Unë do të marr një bisk nga maja e cedrit të lartë+ dhe do ta mbjell. Nga maja e degëve të tij do të këpus një bisk të njomë+ dhe unë vetë do ta mbjell në një mal të lartë e madhështor.+ 23  Do ta mbjell në një mal të lartë të Izraelit, dhe degët e tij do të rriten, ai do të japë fryt e do të bëhet një cedër madhështor. Lloj-lloj zogjsh do të jetojnë nën të, po, nën hijen e gjetheve të tij. 24  Të gjitha pemët e fushës kanë për ta marrë vesh se unë, Jehovai, kam ulur pemën e lartë dhe kam lartësuar pemën e ulët,+ kam tharë pemën e njomë dhe kam bërë të lulëzojë pemën e tharë.+ Unë, Jehovai, kam folur dhe ashtu kam bërë.’»

Shënime në fund të faqes

Fjalë për fjalë «vendin e Kananit».
Fjalë për fjalë «fara».
Domethënë, Zedekia.
Domethënë, Nabukodonosorit.
Domethënë, Nabukodonosori.
Domethënë, Zedekinë.
Fjalë për fjalë «shpirt».
Fjalë për fjalë «ka dhënë dorën».
Fjalë për fjalë «në çdo erë».