Libri i dytë i Mbretërve 16:1-20

  • Akazi, mbret i Judës (1-6)

  • Akazi u jep ryshfet asirianëve (7-9)

  • Akazi kopjon altarin pagan (10-18)

  • Vdekja e Akazit (19, 20)

16  Në vitin e 17-të të mbretërimit të Pekahut, birit të Remaliahut, u bë mbret Akazi,+ biri i Jotamit, mbretit të Judës.  Akazi ishte 20 vjeç kur u bë mbret dhe mbretëroi 16 vjet në Jerusalem. Ndryshe nga Davidi, paraardhësi i tij, ai nuk bëri atë që ishte e drejtë në sytë e Jehovait, Perëndisë së tij.+  Përkundrazi, eci në gjurmët e mbretërve të Izraelit,+ madje dogji në zjarr* edhe të birin,+ duke ndjekur zakonet e neveritshme të kombeve+ që Jehovai kishte dëbuar para izraelitëve.  Akazi bënte edhe flijime e paraqiste tym blatimesh në vendet e larta,+ mbi kodra dhe nën çdo pemë të harlisur.+  Në atë kohë, Rezini, mbreti i Sirisë, bashkë me Pekahun, birin e Remaliahut, mbretin e Izraelit, u ngritën për të luftuar kundër Jerusalemit.+ E rrethuan qytetin ku rrinte Akazi, por nuk arritën ta pushtonin.  Atëherë Rezini, mbreti i Sirisë, ia riktheu Elathin+ Edomit, dhe pas kësaj i dëboi judenjtë* nga Elathi. Edomitët hynë në Elath dhe jetojnë atje deri sot e kësaj dite.  Kështu Akazi i dërgoi lajmëtarë Tiglath-Pileserit,+ mbretit të Asirisë, për t’i thënë: «Unë jam shërbëtori dhe biri yt. Hajde të më shpëtosh nga duart e mbretit të Sirisë dhe të mbretit të Izraelit që po më sulmojnë.»  Pastaj Akazi mori argjendin e arin që gjendej në shtëpinë e Jehovait dhe në thesarin e shtëpisë së mbretit,* dhe i dërgoi një ryshfet mbretit të Asirisë.+  Mbreti i Asirisë e pranoi kërkesën. Ai shkoi, e pushtoi Damaskun dhe popullin e tij e çoi në mërgim në Kir,+ kurse Rezinin e vrau.+ 10  Më pas, mbreti Akaz shkoi të takonte Tiglath-Pileserin, mbretin e Asirisë, në Damask. Kur pa altarin që ndodhej në Damask, mbreti Akaz i dërgoi priftit Urijah një skicë me të gjitha hollësitë e punimit të tij.+ 11  Prifti Urijah+ e ndërtoi altarin+ sipas gjithë udhëzimeve që kishte dërguar mbreti Akaz nga Damasku. Ai e përfundoi para se mbreti Akaz të kthehej që andej. 12  Kur u kthye nga Damasku dhe pa altarin, mbreti iu afrua e bëri blatime mbi të.+ 13  Ai paraqiti tymin e blatimeve të tij të djegura dhe të blatimeve në drithë; gjithashtu derdhi blatimet në pije dhe e spërkati altarin me gjakun e flijimeve të tij në bashkësi. 14  Pastaj altarin prej bakri+ që ishte para Jehovait, e hoqi nga vendi ku ishte përballë shtëpisë, pra ndërmjet altarit të vet dhe shtëpisë së Jehovait, dhe e vuri në veri të altarit të vet. 15  Mbreti Akaz e urdhëroi priftin Urijah:+ «Paraqit tymin e blatimit të djegur të mëngjesit mbi altarin e madh.+ Paraqit edhe blatimin në drithë të mbrëmjes,+ blatimin e djegur dhe blatimin në drithë të mbretit. Paraqit edhe blatimet e djegura, blatimet në drithë dhe blatimet në pije të tërë popullit. Gjithashtu spërkat altarin me gjithë gjakun e blatimeve të djegura dhe gjakun e flijimeve të tjera. Kurse me altarin prej bakri, do të vendos unë ç’do të bëhet.» 16  Dhe prifti Urijah bëri gjithçka që i urdhëroi mbreti Akaz.+ 17  Veç kësaj, mbreti Akaz i bëri copë-copë panelet anësore të karrocave+ dhe i hoqi legenët prej tyre;+ Detin që mbështetej mbi demat prej bakri,+ e hoqi dhe e vuri mbi dyshemenë prej guri,+ 18  zhvendosi strukturën e mbuluar të ndërtuar për Sabatin, si dhe hyrjen e jashtme të mbretit, që ndodheshin në shtëpinë e Jehovait; të gjitha këto i bëri për shkak të mbretit të Asirisë. 19  Pjesa tjetër e historisë së Akazit, gjithçka bëri, a nuk është shkruar në librin e historisë së mbretërve të Judës?+ 20  Në fund Akazi u preh me paraardhësit e tij dhe e varrosën me ta në Qytetin e Davidit; në vend të tij u bë mbret i biri, Hezekia.*+

Shënime në fund të faqes

Fjalë për fjalë «kaloi në zjarr».
Ose «burrat e Judës».
Ose «e pallatit mbretëror».
Do të thotë «Jehovai forcon».