Libri i dytë i Mbretërve 13:1-25

  • Jehoahazi, mbret i Izraelit (1-9)

  • Jehoasi, mbret i Izraelit (10-13)

  • Eliseu vë në provë zellin e Jehoasit (14-19)

  • Vdekja e Eliseut; eshtrat e tij kthejnë në jetë një të vdekur (20, 21)

  • Përmbushet profecia e fundit e Eliseut (22-25)

13  Në vitin e 23-të të mbretërimit të Jehoasit,+ birit të Ahaziahut,+ mbretit të Judës, Jehoahazi, biri i Jehut,+ u bë mbret i Izraelit në Samari dhe mbretëroi 17 vjet.  Ai bëri atë që ishte e keqe në sytë e Jehovait dhe ngulmoi në mëkatin e Jeroboamit, birit të Nebatit, me të cilin kishte shtyrë edhe Izraelin të mëkatonte.+ Ai nuk hoqi dorë prej tij.  Prandaj, Jehovait iu ndez zemërimi+ kundër Izraelit+ dhe, gjatë gjithë atyre ditëve, e dorëzoi në duart e Hazaelit,+ mbretit të Sirisë, dhe të Ben-Hadadit,+ birit të Hazaelit.  Pas ca kohësh, Jehoahazi u përgjërua për miratimin* e Jehovait dhe Jehovai e dëgjoi, sepse e kishte parë se si mbreti i Sirisë e shtypte Izraelin.+  Kështu Jehovai i dha një shpëtimtar+ Izraelit që ta çlironte nga shtypja siriane, prandaj izraelitët mund të banonin nëpër shtëpitë e tyre si më parë.*  (Megjithatë nuk hoqën dorë nga mëkati i shtëpisë së Jeroboamit, me të cilin kishte shtyrë edhe Izraelin të mëkatonte.+ Ata vazhduan në këtë mëkat,* dhe shtylla e shenjtë*+ vazhdoi të ishte në Samari.)  Jehoahazit nuk i kishin mbetur veçse 50 kalorës, 10 karroca dhe 10.000 këmbësorë, sepse mbreti i Sirisë kishte shkatërruar pjesën tjetër të ushtrisë,+ duke e shtypur si të ishte kashtë.+  Pjesa tjetër e historisë së Jehoahazit, gjithçka bëri dhe bëmat e tij, a nuk është shkruar në librin e historisë së mbretërve të Izraelit?  Në fund Jehoahazi u preh me paraardhësit e tij dhe e varrosën në Samari;+ në vend të tij u bë mbret i biri, Jehoasi. 10  Në vitin e 37-të të mbretërimit të Jehoasit, mbretit të Judës, Jehoasi,+ biri i Jehoahazit, u bë mbret i Izraelit në Samari dhe mbretëroi 16 vjet. 11  Ai bëri atë që ishte e keqe në sytë e Jehovait dhe nuk hoqi dorë nga tërë mëkatet e Jeroboamit, birit të Nebatit, me të cilat e kishte shtyrë edhe Izraelin të mëkatonte.+ Ai vazhdoi* në këto mëkate. 12  Pjesa tjetër e historisë së Jehoasit, gjithçka bëri, bëmat e tij dhe se si luftoi kundër Amaziahut, mbretit të Judës,+ a nuk është shkruar në librin e historisë së mbretërve të Izraelit? 13  Në fund Jehoasi u preh me paraardhësit e vet, dhe në fronin e tij u ul Jeroboami.*+ Jehoasin e varrosën në Samari me mbretërit e Izraelit.+ 14  Tani, kur Eliseun+ e zuri një sëmundje, nga e cila më vonë vdiq, Jehoasi, mbreti i Izraelit, zbriti tek ai dhe qau mbi trupin e tij: «Ati im, ati im! Shih, karroca e luftës e Izraelit dhe kalorësit e tij!»+ 15  Atëherë Eliseu i tha: «Merr një hark dhe shigjeta.» Dhe ky mori një hark e disa shigjeta. 16  Pastaj Eliseu i tha mbretit të Izraelit: «Vëre dorën te harku.» Kur ai vuri duart te harku, Eliseu vendosi duart e veta mbi ato të mbretit 17  dhe i tha: «Hape dritaren që është në lindje.» Ai e hapi, dhe Eliseu i tha: «Qëllo!» E ai qëlloi. Eliseu shpalli: «Shigjeta e fitores së Jehovait,* po, shigjeta e fitores* kundër Sirisë! Ti do ta godasësh* Sirinë në Afek+ derisa ta shfarosësh.» 18  Më tej i tha: «Merri shigjetat.» Ky i mori dhe Eliseu i tha mbretit të Izraelit: «Godit në tokë.» Kështu ai goditi tri herë dhe u ndal. 19  Atëherë njeriu i Perëndisë së vërtetë u zemërua me të dhe i tha: «Duhej të kishe goditur pesë a gjashtë herë! Vetëm atëherë do ta kishe goditur Sirinë derisa ta shfarosje, por tani do ta godasësh vetëm tri herë.»+ 20  Më pas Eliseu vdiq dhe e varrosën. Në fillim të vitit,* në vend filluan të hynin banda plaçkitësish moabitë.+ 21  Ndërsa disa njerëz po varrosnin një burrë, panë një bandë plaçkitësish. Prandaj, në çast e hodhën të vdekurin në varrin e Eliseut, e ia mbathën. Kur trupi i të vdekurit preku eshtrat e Eliseut, u kthye në jetë+ dhe u ngrit në këmbë. 22  Tani, Hazaeli,+ mbreti i Sirisë, e shtypi Izraelin+ gjatë gjithë kohës së Jehoahazit. 23  Megjithatë Jehovait i erdhi keq e pati mëshirë për Izraelin.+ Ai u merakos për të për hir të besëlidhjes së tij me Abrahamin,+ Isakun+ dhe Jakobin+ e nuk deshi ta shfaroste, dhe as e ka flakur larg pranisë së tij, deri sot e kësaj dite. 24  Kur vdiq Hazaeli, mbreti i Sirisë, në vend të tij u bë mbret i biri, Ben-Hadadi. 25  Atëherë Jehoasi, biri i Jehoahazit, ia mori përsëri Ben-Hadadit, birit të Hazaelit, qytetet që Hazaeli ia kishte marrë me luftë Jehoahazit, atit të tij. Jehoasi e goditi* Ben-Hadadin tri herë+ dhe i mori përsëri qytetet e Izraelit.

Shënime në fund të faqes

Fjalë për fjalë «zbuti fytyrën».
Domethënë, në paqe dhe siguri.
Fjalë për fjalë «Ai eci në të».
Fjalë për fjalë «eci».
Domethënë, Jeroboami ll.
Ose «Shigjeta shpëtimtare e Jehovait».
Ose «shigjeta shpëtimtare».
Ose «do ta mposhtësh».
Fjalë për fjalë «Me ardhjen e vitit», ka shumë të ngjarë në pranverë.
Ose «e mposhti».