Harpia — vulturul pădurilor tropicale

DE LA CORESPONDENTUL NOSTRU DIN ECUADOR

▪ Primii exploratori ai Americii de Sud trebuie să fi fost atât de uluiţi la vederea acestei păsări uriaşe, încât au numit-o harpie, după numele înfricoşătorului monstru jumătate pasăre, jumătate femeie, din mitologia greacă.

Şi azi oamenii sunt uluiţi de înfăţişarea harpiei, care are o înălţime de 91 cm şi o anvergură a aripilor de până la 2 m. Această pasăre ce-şi are habitatul în pădurile tropicale din America Centrală şi America de Sud este unul dintre cei mai mari şi mai puternici vulturi din lume. Femela este mai mare decât masculul şi poate cântări până la 9 kg.

Pe măsura dimensiunilor sale sunt şi ghearele-i puternice, lungi de vreo 13 cm — de două ori mai mari decât ghearele vulturilor pleşuvi. Potrivit revistei National Geographic Today, ghearele harpiei sunt atât de puternice, încât pot zdrobi „oasele leneşilor, ale maimuţelor şi ale altor animale pe care vulturul le prinde din coronamentul pădurilor tropicale, adesea ucigându-le instantaneu“. În ciuda dimensiunilor şi a ghearelor puternice, harpia zboară atât de lin, încât nici nu poate fi auzită când trece pe deasupra.

O pasăre în pericol

Deşi oamenii nu au de ce să se teamă de harpie, ea are motive să se teamă de om. Din cauza braconajului şi a distrugerii habitatului, pasărea a ajuns pe lista speciilor periclitate, în sălbăticie rămânând puţine exemplare. În încercarea de a o salva, guvernul panamez a declarat-o monument al naturii, braconierii prinşi fiind aspru pedepsiţi.

Şi în Ecuador se depun eforturi pentru a ocroti această specie de vultur. Într-un interviu acordat revistei noastre, dr. Yara Pesantes, medic veterinar în Parcul Guayaquil, a explicat că harpia ajunge la maturitate sexuală abia în al patrulea sau în al cincilea an de viaţă. Ba mai mult, harpiile se împerechează o dată la doi ani, femela depunând doar un ou sau două. Întrucât se reproduce rar, conservarea speciei este mult îngreunată. Dr. Pesantes precizează că, graţie programului de reproducere în captivitate, parcul se mândreşte acum cu un pui de vultur sănătos.

Dar în scurt timp conservarea speciilor nu va mai fi necesară. De ce? Deoarece Creatorul, Iehova Dumnezeu, va prelua controlul asupra pământului şi va dovedi fără urmă de tăgadă că n-a creat planeta şi uluitoarele-i vieţuitoare în zadar (Psalmul 104:5; Isaia 45:18).

[Legenda fotografiei de la pagina 25]

Marcarea unei harpii

[Provenienţa fotografiei]

Pete Oxford/Minden Pictures

[Provenienţa fotografiei de la pagina 25]

Tui De Roy/Roving Tortoise Photos