Noua înfăţişare a British Museum

DE LA CORESPONDENTUL NOSTRU DIN MAREA BRITANIE

În fiecare an, British Museum din Londra primeşte cu căldură până la şase milioane de vizitatori. Cu circa un an în urmă, muzeul a obţinut cu 40% mai mult spaţiu pentru a-şi primi mulţimile de vizitatori. Cum de a fost posibil acest lucru?

Atât muzeul, cât şi biblioteca sunt deschise publicului din 1759. Actuala clădire care le adăposteşte a fost terminată în 1852. Totuşi, în 1997, biblioteca, numită British Library, a fost mutată în noile clădiri din apropiere, luând cu ea 12 milioane de cărţi şi zeci de mii de manuscrise şi sigilii. British Museum s-a putut astfel extinde, deschizându-şi porţile şi spre curtea centrală — spaţiu inaccesibil publicului de aproape 150 de ani!

Punctul de atracţie al acestei curţi, numită Great Court (Curtea Mare), era Reading Room (Sala de Lectură), prevăzută cu o cupolă imensă. Încă de când a fost construită, în 1857, sala de lectură este paradisul cercetătorilor veniţi din toate colţurile lumii. Mohandas Gandhi, Charles Darwin şi Karl Marx sunt doar câteva nume ale unor oameni celebri care au lucrat în liniştea adâncă a acestei biblioteci prestigioase. Sala este deschisă publicului larg pentru prima oară. Ea găzduieşte propria colecţie a muzeului, alcătuită din 25 000 de volume.

Cupola acestei săli memorabile a fost renovată. Great Court, inclusiv Reading Room, este acum acoperită cu un tavan impunător, care cântăreşte 800 de tone. El are o structură de oţel îmbrăcată cu 3 312 triunghiuri de sticlă, mărimea fiecărei bucăţi fiind calibrată electronic.

În Reading Room, publicul are acum acces, cu ajutorul calculatorului, la mii dintre comorile nepreţuite ale muzeului. Ziarul The Times, publicaţie londoneză, a numit clădirile restabilite o capodoperă. Entuziasmaţi, vizitatorii împărtăşesc cu toţii această părere!

[Provenienţa fotografiilor de la pagina 31]

Centru sus şi jos: Copyright The British Museum; celelalte fotografii: Copyright Nigel Young/The British Museum