Putem salva arborele-candelabru?

DE LA CORESPONDENTUL NOSTRU DIN BRAZILIA

CÂNDVA, sudul Braziliei era acoperit de pini. Asemănarea lor cu un candelabru cu multe braţe i-a adus uneia dintre specii denumirea de „arborele-candelabru“. Ea este cunoscută şi sub numele de pinul Paraná sau Araucaria brasiliana.

Conurile atârnânde ale acestui arbore, unele cântărind chiar 5 kilograme, sunt mai mari decât grepfruturile. Un con poate conţine până la 150 de seminţe, care în portugheză se numesc pinhões. Când ajunge la maturitate, conul se deschide brusc, trosnind zgomotos, iar seminţele încep să cadă.

Atât oamenii, cât şi păsările şi mamiferele se hrănesc cu aceste seminţe, cu gust şi miros asemănătoare celor ale castanelor. Cândva, pinhões, bogate în proteine şi calciu, constituiau hrana de bază a unor triburi indigene din sudul Braziliei. Seminţele sunt folosite chiar şi în prezent. De exemplu, în statul brazilian Santa Catarina se gătesc cu ele unele specialităţi, cum ar fi paçoca de pinhão (piure de pinhões).

Soarele începuse să apună peste arborele-candelabru, când, în secolul al XVIII-lea, colonizatorii europeni au văzut în lemnul acestui arbore o materie primă. Nu după mult timp, arborii-candelabru au început să fie tăiaţi pentru a se construi case sau, pur şi simplu, pentru a se face loc cultivării porumbului sau a viţei-de-vie. Cu trecerea timpului, numărul copacilor tăiaţi a ajuns mai mare decât numărul celor plantaţi. În prezent mai există doar câteva petice de pădure răzleţe. Prin urmare, valoarea arborelui-candelabru a crescut foarte mult. „Pinul nu mai înseamnă doar lemn“, a spus un bărbat care a prelucrat lemn de arbore-candelabru 50 de ani. „Înseamnă aur.“

Cercetătorii afirmă că, dacă nu ar fi existat o specie de gaiţă (Cyanocorax caeruleus), arborele-candelabru ar fi dispărut de mult. Această pasăre neobosită se hrăneşte cu seminţele arborelui-candelabru, făcându-şi rezerve în muşchi sau în ferigi uscate. Mai târziu, multe dintre aceste seminţe germinează. Aşadar, gaiţa este, într-un anumit sens, o cultivatoare harnică a arborelui-candelabru! Din nefericire însă, numărul gaiţelor din această specie este în scădere din cauza defrişării pădurilor de pini.

Unele companii forestiere au început să conserve mici suprafeţe de pădure, precum şi să replanteze arbori-candelabru în anumite zone din sudul Braziliei. Probabil, aceasta înseamnă că soarele va continua să răsară peste arborele-candelabru.

[Legenda fotografiilor de la pagina 11]

În fiecare con există aproximativ 150 de „pinhões“

[Provenienţa fotografiilor]

Arbore şi conuri: Marcos Castelani