Hopp til innhold

Hopp til innholdsfortegnelse

Den anvendelige tindveden

Den anvendelige tindveden

 Den anvendelige tindveden

▪ Hvis man drar ut på landsbygda i Russland tidlig om høsten, ser man kanskje tindved, en busk eller et lite tre med massevis av små og oransje perlelignende bær. Bærene vokser ikke i klaser, men dekker praktisk talt grener og kvister, som dermed får en iøynefallende farge.

Bærene kan spises, men se opp for de spisse tornene hvis du plukker bærene for hånd! Du må plukke ett og ett bær og være forsiktig så du ikke klemmer dem i stykker. Tindved trives best i kaldt klima og vokser i fjellendte områder – fra det nordvestlige Europa til fjellkjeden Altaj i Sentral-Asia og også i det vestlige og nordlige Kina og i det nordlige Himalaya. I mange hundre år har disse bærene vært høyt verdsatt i slike områder som Kina, Russland og Tibet.

Tindved blir omtalt både i kjente tibetanske medisinske verker og i gamle greske verker. Dens greske navn, Hippophaë, betyr «skinnende hest». Man mener at navnet er knyttet til det at man i oldtidens Hellas på en eller annen måte brukte tindvedens bær eller blad for at veddeløpshester skulle få blank pels.

Tindved ble innført til Nord-Amerika på begynnelsen av 1900-tallet. Det var russiske immigranter som hadde med seg busker fra Sibir til Canada og til USA for å dyrke tindved kommersielt. Mange land dyrker nå tindved som en viktig mat- og medisinplante.

Bær fra tindved inneholder blant annet C- og E-vitaminer, folsyre, karotenoider, fettsyrer og flavonoider. I den senere tid har man innen medisinsk forskning sett nærmere på påstander om at tindved skal ha en gunstig virkning i kreftbehandling, skal redusere risikoen for å få hjerte- og karsykdommer og skal kunne brukes i behandling av magesår, hudproblemer og leversykdommer. Man kan også lage en forfriskende drikk av bærene, og saften av dem brukes som et styrkemiddel mot forskjellige plager.

En nyttig del av tindvedbæret er det lille, svarte frøet. Oljen i dette frøet inneholder de fleste av de næringsstoffene som finnes i bæret. Noen undersøkelser tyder på at tindvedolje bidrar til å styrke immunsystemet. Oljen brukes dessuten i kosmetikk og hudpleieprodukter fordi den skal ha en foryngende virkning.

Hvis du en gang kommer til Russland, får du kanskje muligheten til å se og beundre tindveden med dens vakre, gyllenoransje bær. Men som vi har sett, er det ikke bare skjønnhet som gjør at tindveden blir høyt verdsatt. Den er ett av de mange verk som vår Skaper har frambrakt, og som så avgjort vitner om hans visdom og godhet.