Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Јеховини сведоци

македонски

Дали Јеховините сведоци веруваат во Исус?

Дали Јеховините сведоци веруваат во Исус?

Да. Ние веруваме во Исус, кој рекол: „Јас сум патот и вистината и животот. Никој не доаѓа кај Таткото, освен преку мене“ (Јован 14:6). Веруваме дека Исус дошол на Земјата од небото и го дал својот совршен човечки живот како откупна жртва (Матеј 20:28). Неговата смрт и воскресение им овозможуваат на луѓето што покажуваат вера во него да добијат вечен живот (Јован 3:16). Исто така, веруваме дека Исус сега владее како Цар на Божјето небесно Царство, кое наскоро ќе донесе мир на целата Земја (Откровение 11:15). Но, веруваме и во зборовите што ги кажал самиот Исус: „Таткото е поголем од мене“ (Јован 14:28). Според тоа, не го обожаваме Исус, бидејќи не веруваме дека тој е Семоќен Бог.