Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Јеховини сведоци

македонски

Дали Јеховините сведоци се толерантни кон другите религии?

Дали Јеховините сведоци се толерантни кон другите религии?

Се придржуваме за библискиот совет да ,го почитуваме секого‘, без оглед на неговите верски убедувања (1. Петрово 2:17). На пример, во некои земји има стотици илјади Јеховини сведоци. Сепак, не се обидуваме да им извршиме притисок на политичарите или на законодавците да ги ограничат или да ги забранат активностите на другите религии. Исто така, не спроведуваме кампањи за да воведеме закони со кои ќе им ги наметнеме нашите морални и верски убедувања на другите луѓе. Наместо тоа, покажуваме кон другите иста таква толеранција каква што би сакале да биде покажана кон нас (Матеј 7:12).

Нешто повеќе

СТРАЖАРСКА КУЛА

Мирољубив народ го брани своето добро име

Како Јеховините сведоци го бранеа своето добро име во Русија?

СТРАЖАРСКА КУЛА

Добрата религија учи на љубов кон другите

Која религија ги учи своите членови да ги надминат политичките, расните и економските бариери што ги делат луѓето?