Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Јеховини сведоци

македонски

Дали Јеховините сведоци имаат платени свештеници?

Дали Јеховините сведоци имаат платени свештеници?

Следејќи го примерот на христијанството во првиот век, кај Јеховините сведоци нема поделба на свештеници и обични верници. Сите крстени членови се проповедници и учествуваат во делото на проповедање и поучување. Сведоците се организирани во собранија од околу 100 членови. Духовно зрели мажи во секое собрание служат како „старешини“ (Тит 1:5). Тие не добиваат плата за својата служба.