Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  септември 2017

 ДА ЖИВЕЕМЕ КАКО ХРИСТИЈАНИ

Помогнете им да му служат на Јехова без престан

Помогнете им да му служат на Јехова без престан

Искуството покажува дека новите објавители кои уште од почетокот се поттикнувани редовно и ревносно да ја вршат службата најчесто се добри објавители (Из 22:6; Фп 3:16). Еве неколку предлози како да му помогнеш на оној со кого проучуваш да постави добар темел за службата:

  • Почни со обука веднаш штом ќе стане објавител (km 8/15 1). Помогни му да сфати колку е важно да има навика секоја седмица да оди во служба (Фп 1:10). Зборувај позитивно за подрачјето (Фп 4:8). Поттикни го да соработува со надгледникот на групата и со другите објавители за да учи од нив (Из 1:5; km 10/12 6, пас. 3)

  • Дури и откога ќе се крсти, продолжи да го храбриш и да го обучуваш за службата, особено ако ја нема завршено книгата Божјата љубов (km 12/13 7)

  • Користи едноставни презентации кога си во служба со некој нов објавител. После неговата презентација, пофали го. Дај му некои предлози како да се подобри (km 5/10 7)