Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  септември 2016

 ОД РИЗНИЦАТА НА БОЖЈАТА РЕЧ | ПСАЛМ 119

„Живеј според Јеховиниот закон“

„Живеј според Јеховиниот закон“

За да живееме според Јеховиниот закон, треба спремно да се подложиме на Божјето водство. Во Библијата наоѓаме многу добри примери за луѓе кои, како псалмистот, го следеле Јеховиниот закон и се потпирале на Бог.

Ќе бидеме вистински среќни ако живееме според Божјиот закон

119:1-8

Исус Навин покажал безрезервна доверба во водството од Јехова. Тој знаел дека тоа е неопходно за да биде среќен и успешен

Божјата Реч ни влева храброст да се соочиме со проблемите во животот

119:33-40

Еремија бил храбар и се потпирал на Јехова во тешки моменти. Водел едноставен начин на живот и истрајал во својата задача

Ако добро ја познаваме Божјата Реч, ќе проповедаме со поголема храброст

119:41-48

Павле смело ја објавувал Божјата порака секому. На пример, тој храбро му сведочел на управителот Феликс, потполно уверен дека Јехова ќе му помага

Во која од следниве ситуации би можел похрабро да им сведочам на другите?

  • На училиште

  • На работа

  • Со роднини

  • Друго