Псалми 120 до 134 се познати како Песни за искачување. Многумина сметаат дека овие радосни песни ги пееле Израелците додека се искачувале кон Ерусалим за да присуствуваат на годишните празници. Овој град бил сместен високо на јудејските планини.

Заштитата од Јехова била опишана на сликовит начин како, на пример...

121:3-8

  • пастир кој бдее

  • сенка

  • верен војник