Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  октомври 2017

 ОД РИЗНИЦАТА НА БОЖЈАТА РЕЧ | ОСИЈА 1-7

Јехова ја цени лојалната љубов, а ти?

Јехова ја цени лојалната љубов, а ти?

Лојална љубов е љубов поттикната од верност, оддаденост и силна приврзаност. Преку примерот на Осија и неговата неверна жена, Гомер, Јехова дал важна поука за лојалната љубов и за простувањето (Ос 1:2; 2:7; 3:1-5).

Како Гомер покажала дека нема лојална љубов?

Како Израелците покажале дека немаат лојална љубов?

Како Осија покажал лојална љубов?

Како Јехова покажал лојална љубов?

ЗА РАЗМИСЛУВАЊЕ: Како можам јас да покажам лојална љубов кон Јехова?