Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  октомври 2016

 ОД РИЗНИЦАТА НА БОЖЈАТА РЕЧ | ИЗРЕКИ 7-11

„Срцето нека не ти застрани“

„Срцето нека не ти застрани“

Божјите мерила служат како заштита. Но, за да ни користат, треба да ги врежеме во нашето срце (Из 7:3). Кога еден Божји слуга ќе дозволи да му застрани срцето, тој станува лесен плен на подлите замки на Сатана. Во 7. поглавје од Изреки читаме за едно момче кое дозволило да биде измамено од сопственото срце. Што може да научиме од неговите грешки?

  • Сатана ги користи нашите пет сетила за да нѐ наведе на грев и да нѐ оддалечи од Јехова

  • Мудроста и разборитоста ни помагаат да увидиме колку лоши ќе бидат последиците ако направиме тежок грев и ни помагаат да се чуваме од сѐ што може да ни наштети во духовен поглед