Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  ноември 2017

 ДА ЖИВЕЕМЕ КАКО ХРИСТИЈАНИ

Немој да заспиеш во духовен поглед кога ќе ти се сменат околностите

Немој да заспиеш во духовен поглед кога ќе ти се сменат околностите

Промените се составен дел од животот, посебно во овие последни денови (1Ко 7:31). Сеедно дали се очекувани или неочекувани, на подобро или на полошо, промените може да нѐ успорат во духовен поглед и да нѐ оддалечат од Јехова. Што ќе ни помогне да не заспиеме во духовен поглед кога доживуваме промени? Гледај го видеоклипот Остани духовно јак и покрај преселбата, а потоа одговори на следниве прашања:

  • Каков совет му даде еден брат на таткото?

  • Како начелото од Матеј 7:25 му помогна на ова семејство?

  • Како сите во семејството однапред го планираа селењето, и како ова им помогна?

  • Што им помогна да се прилагодат на собранието и на подрачјето?

Кои покрупни промени ги доживеав неодамна?

Како можам поуките од овој видеоклип да ги применам во мојата ситуација?