Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  март 2017

 ДА ЖИВЕЕМЕ КАКО ХРИСТИЈАНИ

Помагај му на твоето семејство да не го заборави Јехова

Помагај му на твоето семејство да не го заборави Јехова

Еремија добил задача да ги предупреди Евреите за уништувањето кое претстоело затоа што го заборавиле Јехова (Ере 13:25). Зошто израелскиот народ ослабнал духовно до тој степен? Семејствата во Ерусалим го занемариле пријателството со Јехова. Очигледно семејните поглавари не го следеле упатството од Јехова запишано во 5. Мојсеева 6:5-7.

Денес, духовно јаките семејства придонесуваат собранијата да бидат стабилни. Семејниот поглавар му помага на семејството да го засака Јехова така што се труди Семејната вечер да биде редовна, интересна и практична за сите (Пс 22:27). Откако ќе го изгледате видеоклипот „Овие зборови... нека ти се врежат во срцето“ интервјуа со семејства, одговорете на следниве прашања:

  • Како некои семејства успеваат редовно да ја одржуваат Семејната вечер и покрај предизвиците?

  • Кои се некои благослови ако Семејната вечер биде редовна, интересна и практична за сите?

  • Со какви предизвици се соочувам и како планирам да ги надминам за да имаме редовна Семејна вечер?