Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  јули 2016

 ОД РИЗНИЦАТА НА БОЖЈАТА РЕЧ | ПСАЛМИ 69-73

Ревносно служи му на Јехова, вистинскиот Бог

Ревносно служи му на Јехова, вистинскиот Бог

Треба јасно да се гледа нашата ревност во службата за Бог

69:9

  • Давид ревносно му служел на Јехова во текот на целиот свој живот

  • Давид не поднесувал некој да му биде соперник на Бог или, пак, да нанесе срам на Божјето име

Постарите можат да им помогнат на помладите да служат ревносно

71:17, 18

  • Писателот на овој псалм, кој можеби е Давид, сакал да му кажува на „следното поколение“ за Јехова

  • Родителите и зрелите христијани можат да ги поучуваат младите

Ревноста нѐ поттикнува да им кажуваме на другите што ќе направи Божјето Царство за човештвото

72:3, 12, 14, 16-19

  • 3. стих — сите ќе живеат во мир

  • 12. стих — на сиромашните ќе им се пружи помош

  • 14. стих — повеќе нема да постои насилство

  • 16. стих — ќе има изобилство храна за сите