Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  јануари 2017

 ДА ЖИВЕЕМЕ КАКО ХРИСТИЈАНИ

Јехова, во тебе имам доверба!

Јехова, во тебе имам доверба!

Многу е важно да имаме доверба во Јехова и во добро и во лошо (Пс 25:1, 2). Во 8 век пр.н.е., Евреите во Јуда се соочиле со тешка ситуација со која била испитана нивната доверба во Бог. Од она што се случило можеме многу да научиме (Ри 15:4). Гледај го филмот Јехова, во тебе имам доверба!, а потоа одговори на следниве прашања:

  1. Во каква тешка ситуација се нашол Езекија?

  2. Кога се заканувала опасност од опсада, како Езекија го применил начелото од Изреки 22:3?

  3. Зошто Езекија не ни помислувал да им се предаде на Асирците или да склучи сојуз со Египет?

  4. Зошто Езекија е добар пример за нас?

  5. Во кои ситуации може да биде ставена на испит нашата доверба во Јехова?

Запиши во кои ситуации би можел да покажеш поголема доверба во Јехова.