Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  јануари 2016

 ОД РИЗНИЦАТА НА БОЖЈАТА РЕЧ | ЕЗРА 6-10

Јехова се радува кога му служиме од срце

Јехова се радува кога му служиме од срце

Езра подготвил сѐ за да се врати во Ерусалим

7:6, 22; 8:26, 27

  • Езра добива дозвола од цар Артаксеркс да се врати во Ерусалим за да го обнови обожавањето на вистинскиот Бог

  • Царот му дал на Езра ‚сѐ што барал‘ за Јеховиниот дом — злато, сребро, пченица, вино, масло и сол, што во денешна противвредност би било 100 милиони американски долари

Езра имал доверба дека Јехова ќе ги штити своите слуги

7:13; 8:21-23

  • Патувањето до Ерусалим било тешко

  • Најверојатно се патувало речиси 1.600 километри низ опасни предели

  • Патувањето траело околу 4 месеци

  • Повратниците морале да имаат силна вера, ревност за обожавањето на вистинскиот Бог и храброст

ЕЗРА ПАТУВАЛ СО...

Злато и сребро што тежеле преку 750 таланти или отприлика колку 3 возрасни африкански слонови

ОПАСНОСТИ СО КОИ СЕ СООЧИЛЕ ПОВРАТНИЦИТЕ...

Пљачкаши, пустина, опасни животни