Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  јануари 2016

 ОД РИЗНИЦАТА НА БОЖЈАТА РЕЧ | ЕЗРА 1-5

Јехова си ги исполнува ветувањата

Јехова си ги исполнува ветувањата
ИЗГЛЕД
Text
Image

Јехова ветил дека ќе го обнови вистинското обожавање во храмот во Ерусалим. Но, откако Израелците се вратиле од ропството во Вавилон, наишле на многу пречки, меѓу кои и царска наредба да се прекине изградбата. Мнозина се плашеле дека храмот никогаш нема да се доврши.

 1. о. 537 пр.н.е.

  Кир дал наредба да се обнови храмот

 2. 3:3

  Седми месец

  Бил подигнат жртвеник; се принесувале жртви

 3. 3:10, 11

  536 пр.н.е.

  Бил положен темелот

 4. 4:23, 24

  522 пр.н.е.

  Цар Артаксеркс ја прекинал изградбата

 5. 5:1, 2

  520 пр.н.е.

  Захарија и Агеј го поттикнувале народот да продолжи со изградбата

 6. 6:15

  515 пр.н.е.

  Храмот бил довршен