Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  февруари 2017

 ОД РИЗНИЦАТА НА БОЖЈАТА РЕЧ | ИСАИЈА 63-66

Новото небо и новата земја ќе донесат неопислива радост

Новото небо и новата земја ќе донесат неопислива радост

Божјето ветување за обнова од Исаија 65 е толку сигурно што Јехова за него зборува како веќе да почнало да се исполнува.

Јехова создава нови небеса и нова земја; она што беше порано нема да доаѓа во сеќавање

65:17

Што се новите небеса?

  • Нова влада што ќе донесе правда на Земјата

  • Воспоставена е во 1914 год., кога Христос станал Цар на Божјето Царство

Што е новата земја?

  • Општество што го сочинуваат луѓе од сите народи, јазици и раси кои спремно ја прифаќаат новата небесна влада

Во која смисла она што беше порано нема да доаѓа во сеќавање?

  • Сѐ што буди лоши спомени — физичка, психичка или емоционална болка — ќе исчезне засекогаш

  • Верните луѓе ќе бидат вистински среќни и секој изминат ден ќе им буди убави спомени