Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  февруари 2016

 ОД РИЗНИЦАТА НА БОЖЈАТА РЕЧ | НЕЕМИЈА 9-11

Верните слуги на Бог го поддржуваат чистото обожавање

Верните слуги на Бог го поддржуваат чистото обожавање

Божјиот народ спремно го поддржувал чистото обожавање на разни начини

10:28-30, 32-39; 11:1, 2

  • Народот се подготвил за Празникот на сениците и го прославил на исправен начин.

  • Секој ден народот се собирал за да го слуша читањето на Божјиот закон, и поради тоа бил радосен.

  • Народот ги признал своите гревови, се молел и побарал благослов од Јехова.

  • Народот се согласил и понатаму да го поддржува чистото обожавање во сѐ.

Поддршката на чистото обожавање вклучувала:

  • Да стапуваат во брак само со луѓе кои му служеле на Јехова

  • Да даваат парични прилози

  • Да го држат денот за одмор

  • Да носат дрва за жртвеникот

  • Да му ги даваат на Јехова првините од жетвата и првородените од своите стада