Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  декември 2016

 ОД РИЗНИЦАТА НА БОЖЈАТА РЕЧ | ИСАИЈА 6-10

Месијата исполнил пророштво

Месијата исполнил пророштво
ИЗГЛЕД
Text
Image

Со векови пред да се роди Исус, Исаија прорекол дека Месијата ќе проповеда „во јорданскиот крај, на Галилеја на незнабошците“. Исус го исполнил ова пророштво така што проповедал и поучувал за добрата вест низ цела Галилеја (Иса 9:1, 2).

  • Кана: го направил своето прво чудо (Јвн 2:1-11)

  • Близу Капернаум: ги избрал апостолите (Мр 3:13, 14)

  • Близу Капернаум: ја изнел Проповедта на гората (Мт 5:1 — 7:27)

  • Наин: го воскреснал синот единец на една вдовица (Лк 7:11-17)

  • Галилеја: откако воскреснал, им се појавил на околу 500 ученици (1Ко 15:6)