Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Нашиот живот и служба — работни листови  |  август 2017

 ДА ЖИВЕЕМЕ КАКО ХРИСТИЈАНИ

Развивај христијански особини — понизност

Развивај христијански особини — понизност

ЗОШТО Е ВАЖНО:

  • Понизните имаат добар однос со Јехова (Пс 138:6)

  • Понизноста придонесува за добри односи со другите (Фп 2:3, 4)

  • Гордите одат во пропаст (Из 16:18; Езе 28:17)

КАКО ДА ЈА РАЗВИЕШ:

  • Побарај совет и примени го (Пс 141:5; Из 19:20)

  • Служи им на другите и прави работи кои не се ценети во очите на светот (Мт 20:25-27)

  • Не дозволувај да станеш горд поради способностите и задачите (Ри 12:3)

Како можам да ја покажувам оваа особина во поголема мера?

ГЛЕДАЈ ГО ВИДЕОКЛИПОТ ЧУВАЈ СЕ ОД ОНА ШТО МОЖЕ ДА ТЕ СПРЕЧИ ДА ОСТАНЕШ ВЕРЕН — ГОРДОСТ, А ПОТОА ОДГОВОРИ НА СЛЕДНИВЕ ПРАШАЊА:

  • Што открива за нас нашата реакција кога добиваме совет?

  • Како молитвата ни помага да развиваме понизност?

  • Како можеме да ја покажуваме оваа особина?