Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Воведи во библиските книги

Основни податоци за секоја библиска книга.

Вовед во Езра

Јехова го исполнил своето ветување дека ќе го ослободи својот народ од изгнанство во Вавилон и дека ќе го обнови вистинското обожавање во Ерусалим.

Вовед во Неемија

Библиската книга Неемија е многу поучна за сите што му служат на вистинскиот Бог.

Вовед во Естира

Драматичните настани од времето на Естира ќе ја зајакнат твојата вера дека и денес Јехова Бог може да го избави својот народ од неволја.

Вовед во Јов

Верата на секој што го сака Јехова ќе биде испитана. Книгата Јов нѐ уверува дека можеме да останеме верни и да го поддржиме Божјето право да владее.

Вовед во Псалми

Во книгата Псалми се истакнува Јехова како севишен Владетел. Таа им дава помош и утеха на оние кои го сакаат, и покажува како неговото Царство ќе го промени светот.

Вовед во Изреки

Книга со совети од Бог за работата, семејството и речиси секој друг аспект од животот.

Вовед во Проповедник

Цар Соломон истакнува што е навистина важно во животот, а што не е во склад со Божјата мудрост.

Вовед во Песна над песните

Силната љубов на Суламката кон пастирот е наречена „пламен што го дава Јах“. Зошто?

Вовед во Исаија

Исаија е книга со непогрешни пророштва што можат да ни ја зајакнат довербата дека Јехова е Бог кој спасува и си ги исполнува ветувањата.

Вовед во Еремија

Еремија верно служел како пророк и покрај тешкотиите. Размисли како неговиот пример може да им помогне на христијаните денес.

Вовед во Плач Еремиин

Книгата Плач Еремиин ја напишал Еремија. Во неа е изразена тага поради уништувањето на Ерусалим, но и истакнува дека Јехова е милосрден кон оние што се каат.

Вовед во Езекиел

Езекиел понизно и храбро ги извршувал задачите од Бог, сеедно колку биле тешки. Неговиот пример има голема вредност сѐ до ден-денес.

Вовед во Даниел

Даниел и неговите пријатели му останале верни на Јехова под секакви околности. Нивниот пример и исполнувањето на пророштвата можат многу да ни помогнат нам, кои живееме во последните денови.

Вовед во Осија

Книгата Осија содржи важни поуки во врска со милоста што Јехова ја покажува кон оние што се каат за своите грешки и за тоа како тој сака да му служиме.

Вовед во Јоил

Јоил пророкувал во врска со големиот и страшен ден на Јехова, а кажал и што е потребно за да го преживееме. Тоа пророштво е од уште поголема важност за нас денес.

Вовед во Амос

Јехова му дал многу важна задача на овој понизен човек. Што можеме да научиме од примерот на Амос?

Вовед во Авдија

Ова е најмалата книга во Хебрејските списи. Таа влева надеж и покажува дека ќе биде оправдано Јеховиното право на владеење.

Вовед во Јона

Од книгата Јона дознаваме како пророкот прифатил исправка, како си ја исполнил задачата и како добил силна поука за Божјата милост и верна љубов.

Вовед во Михеј

Оваа книга која содржи пророштва од Бог нѐ уверува дека Јехова ни го мисли најдоброто и дека има разумни очекувања од нас.

Вовед во Наум

Ова пророштво нѐ уверува дека Јехова секогаш го исполнува она што ќе го прорече и дека им дава утеха на сите што се надеваат на неговото Царство кое ќе донесе мир и спасение.

Вовед во Авакум

Можеме да бидеме сигурни дека Јехова знае како и кога да го спаси својот народ.

Вовед во Софонија

Зошто не треба да се залажуваме дека Јеховиниот ден нема да дојде?

Вовед во Агеј

Ова пророштво истакнува колку е важно службата за Јехова да ја ставиме пред нашите лични интереси.

Вовед во Захарија

Бројни виденија и пророштва го зајакнале Божјиот народ во минатото. Истите пророштва нѐ уверуваат и нас денес дека Јехова нѐ поддржува.