Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Стражарска кула  |  декември 2015

Одговор на библиски прашања

Одговор на библиски прашања

Можеме ли да ја дознаеме вистината за Бог?

Зошто Бог сака да ја знаеме вистината? (Прочитај Јован 17:3.)

Бог отсекогаш комуницирал со човештвото. Преку својот свет дух, односно силата со која се служи, тој ги водел писателите на Библијата да ги запишат неговите мисли (2. Петрово 1:20, 21). Значи, ако ја читаме Библијата, ќе ја дознаеме вистината за Бог. (Прочитај Јован 17:17; 2. Тимотеј 3:16.)

Во Библијата, Бог открива многу работи за себе. Тој ни кажува од која причина нѐ создал, што ќе направи за нас и каков живот сака да живееме (Дела 17:24-27). Јехова Бог сака да ја знаеме вистината за него. (Прочитај 1. Тимотеј 2:3, 4.)

Зошто Бог ги привлекува кон себе оние што ја сакаат вистината?

Јехова е Богот на вистината. Тој го испратил својот Син, Исус, да ги поучи луѓето за вистината. Според тоа, оние што ја сакаат вистината се привлечени кон Исус (Јован 18:37). Бог сака такви луѓе да му служат. (Прочитај Јован 4:23, 24.)

Сатана Ѓаволот успеал да спречи многу луѓе вистински да го запознаат Бог со тоа што шири лажни учења за него (2. Коринќаните 4:3, 4). На луѓето кои не го сакаат она што е добро им се допаѓаат таквите учења (Римјаните 1:25). Сепак, милиони искрени лица ја дознаваат вистината за Бог со тоа што ја проучуваат Библијата. (Прочитај Дела 17:11.)