Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Стражарска кула  |  јуни 2015

Одговор на библиски прашања

Одговор на библиски прашања

Што значи да бидеш добар родител?

Го учиш ли своето дете да го сака Бог?

За среќно детство е потребен топол дом во кој родителите се сакаат и се почитуваат (Колошаните 3:14, 19). Добрите родители ги сакаат своите деца и знаат да ги пофалат, исто како што Јехова Бог во повеќе прилики го пофалил својот Син. (Прочитај Матеј 3:17.)

Нашиот небесен Татко ги слуша молитвите на своите слуги и обрнува внимание на нивните чувства. Родителите треба да учат од него и да слушаат кога децата сакаат да им кажат нешто (Јаков 1:19). Тие треба да покажат разбирање за чувствата на детето, дури и кога искажува негативни чувства. (Прочитај 4. Мојсеева 11:11, 15.)

Како да ги изведеш децата на прав пат?

Како родител, имаш авторитет да поставуваш правила (Ефешаните 6:1). Учи од Бог. Тој покажува љубов кон своите деца така што јасно им кажува кои се правилата и какви ќе бидат последиците ако не му се послушни (1. Мојсеева 3:3). Но, тој не ги присилува луѓето да му бидат послушни, туку ги поучува дека е за нивно добро да го прават она што е исправно. (Прочитај Исаија 48:18, 19.)

Постави си за цел да им всадиш на своите деца љубов кон Бог. Така ќе постапуваат мудро дури и кога не си со нив. Исто како што Бог нѐ поучува со својот пример, така и ти со твојот пример поучи ги своите деца да го сакаат Бог. (Прочитај 5. Мојсеева 6:5-7; Ефешаните 4:32; 5:1.)

 

Нешто повеќе

ДОБРА ВЕСТ ОД БОГ!

Како да имаш среќен семеен живот?

Јехова, среќниот Бог, сака семејствата да бидат среќни. Дознај какви совети им дава Библијата на сопрузите, сопругите, родителите и децата.

ТВОЕТО СЕМЕЈСТВО МОЖЕ ДА БИДЕ СРЕЌНО

Какви промени во бракот внесуваат децата

Може ли бракот да ви се зајакне откако ќе ви се роди бебе?