Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

СТРАЖАРСКА КУЛА — ИЗДАНИЕ ЗА ПРОУЧУВАЊЕ април 2014

Во ова издание се зборува за тоа како можеме да се угледаме на верата на Мојсеј. Ќе дознаеме и како гледа Бог на семејните одговорности и како да ги исполниме.

Угледај се на верата на Мојсеј

Како верата го поттикнала Мојсеј да ги отфрли телесните желби и да ги цени задачите од Бог? Зошто Мојсеј ‚го насочил погледот кон наградата што ќе ја добиел‘?

Дали го гледаш „Невидливиот“?

Како верата во Бог му помогнала на Мојсеј да не се плаши од човек и да има доверба во Божјите ветувања? Ако се трудиш да ја зајакнеш својата вера, ќе го гледаш Јехова како реална личност што сака да ти помогне.

ЖИВОТНА ПРИКАЗНА

Никогаш не знаеш на кои начини Јехова може да те користи

Дознај зошто Роберт Вален вели дека 65-те години поминати во полновремена служба му биле исполнети со радост и многу благослови.

Никој не може да им робува на двајца господари

Некои се преселиле на друго место за да заработат повеќе пари. Како тоа што се одвоиле од семејството влијае врз бракот, децата и односот со Бог?

Биди храбар — Јехова е твојот помошник!

Како еден татко ги зајакнал односите со семејството откако се вратил од странство? Како Јехова му помогнал да го издржува семејството во сиромашна земја?

Дали си благодарен за тоа што Јехова те набљудува?

Дознај на кои начини Јехова ни покажува дека се грижи за нас и зошто тоа што нѐ гледа е за наше добро.

Дали сте знаеле?

Зошто во библиски времиња некои луѓе намерно си ја раскинувале облеката?