Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Стражарска кула — издание за проучување  |  декември 2016

Индекс на теми од Стражарска кула за 2016

Индекс на теми од Стражарска кула за 2016

Наведено е списанието во кое излегла статијата

БИБЛИЈА

 • Библијата — како била зачувана? бр. 4

 • Лефевр д’Етапл (преведувач), бр. 6

 • Поглавја и стихови, бр. 2

БИБЛИЈАТА МЕНУВА ЖИВОТИ

 • Барем една година да живеам мирно и среќно (А. Броџо), бр. 1

 • Бев огорчен и насилен (А. Де ла Фуенте), бр. 5

 • Научив да ги почитувам жените (Џ. Еренбоген), бр. 3

 • Успеав после многу падови (Ј. Мутке), бр. 4

ЖИВОТНИ ПРИКАЗНИ

 • Живеам без раце, но со исполнето срце (Б. Мертен), бр. 6

 • Истрајно ги следев добрите примери (Т. Меклејн), окт.

 • Јехова ме благослови во службата (К. Робисон), фев.

 • „На сите им бев сѐ“ (Д. Хопкинсон), дек.

 • Поранешни калуѓерки му служат на Јехова (Ф. и А. Фернандез), апр.

 • Среќата навистина е во давањето (Р. Паркин), авг.

ИСУС ХРИСТОС

 • Зошто страдал и умрел? бр. 2

 • Постапувал необично со лепрозните, бр. 4

 • Таткото на Јосиф, бр. 3

ЈЕХОВА

 • Име, бр. 3

 • „Не плаши се! Јас ќе ти помогнам“, јули

 • „Се грижи за вас“, јуни

ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ

 • Кола со разглас позната на милиони луѓе (Бразил), фев.

 • „Објавители на Царството во Британија, разбудете се!“ (1937), ноем.

 • „Оние на кои им е доверено делото“, (конгрес во Седар Поинт, Охајо, САД), мај

 • „Работата е голема“ (прилози), ноем.

 • Се ставиле на располагање во Гана, јули

 • Се ставиле на располагање во Океанија, јан.

 • Следи го водството што го дава Јехова (искуства), септ.

 • „Собирам плод за слава на Јехова“ (Германија, Прва светска војна), авг.

ПРАШАЊА ОД ЧИТАТЕЛИТЕ

 • Бранување на водата во езерцето Витезда (Јвн 5:7), мај

 • Дали Сатана дословно го однел Исус во храмот? (Мт 4:5; Лк 4:9), март

 • Две прачки стануваат како една прачка (Езе 37), јули

 • „Залогот“ и „печатот“ кои ги добиваат помазаниците (2Ко 1:21, 22), апр.

 • Зошто имало спор околу миењето раце? (Мр 7:5), авг.

 • Како да се изрази радост кога некој е повторно примен во собранието? мај

 • Кога Божјиот народ бил во ропството на Големиот Вавилон? март

 • Пари или нешто друго како подарок на некој вработен во јавниот сектор? мај

 • Човекот со писарски прибор и шесте мажи со погубно оружје (Езе 9:2), јуни

 • Што е „речта Божја“? (Ев 4:12), септ.

РАЗНО

 • „Битката е на Јехова“ (Давид), бр. 5

 • Бог одговара на сите молитви? бр. 6

 • Главните свештеници во Христијанските грчки списи, бр. 1

 • Давид и Голијат — вистински настан или мит? бр. 5

 • Дали некој би посадил какол на туѓа нива? окт.

 • Дали религијата ја измислиле луѓето? бр. 4

 • Збор со длабоко значење! („ќерко“), ноем.

 • Каде да најдеш утеха? бр. 5

 • Кој е Ѓаволот? бр. 2

 • Колкава слобода им дал Рим на Евреите во Јудеја? окт.

 • Можно ли е да има свет без насилство? бр. 4

 • Мора ли да припаѓаме на некоја религија? бр. 4

 • Мора ли да се молиме во посебна положба? бр. 6

 • Најважната споредба (меѓу нечии верувања и Библијата), бр. 4

 • Невидливиот свет на небото, бр. 6

 • Од кои причини еврејските верски водачи дозволувале развод? бр. 4

 • Послушај го предупредувањето, бр. 2

 • Свитоците во библиски времиња, бр. 1

 • Таа рекла „сакам“ (Ревека), бр. 3

 • Ткаенини и бои во библиски времиња, бр. 3

 • Утеха за оние што тагуваат, бр. 3

 • Што е Божјето Царство? бр. 5

 • Што се случува откако ќе умреме? бр. 1

 • Што учиме од птиците, бр. 6

СТАТИИ ЗА ПРОУЧУВАЊЕ

 • Бидете гостољубиви кон оние што се од друга земја, окт.

 • Бидете решени ‚братската љубов и понатаму да владее меѓу вас‘! јан.

 • Биди благодарен за Божјата незаслужена доброта, јули

 • Биди му лојален на Јехова, фев.

 • Бог ги благословува оние што му се верни, апр.

 • Бори се за Јеховиниот благослов! септ.

 • Бракот — дар од Бог со посебна цел, авг.

 • Го славиш ли Бог со својот начин на облекување? септ.

 • Да се охрабруваме секојдневно еден со друг, ноем.

 • Дали Библијата сѐ уште ти го менува животот? мај

 • Дали вистински ја цениш Јеховината Реч? ноем.

 • Дали го цениш Јехова како наш Грнчар? јуни

 • Дали живееш „според духот“? дек.

 • Дали му дозволуваш на Големиот Грнчар да те обликува? јуни

 • Дали придонесуваш за единството во собранието? март

 • ‚Духот сведочи со нашиот дух‘, јан.

 • Зајакни си ја верата во Божјите ветувања, окт.

 • Зошто мора да бдееме? јули

 • Зошто треба да ги обучуваме другите? авг.

 • Зошто треба да одиме на состаноци? апр.

 • Зошто треба духовно да напредуваме? авг.

 • Извлечи потполна корист од духовната храна, мај

 • „Истрајноста нека го доврши своето дело“, апр.

 • Јехова „ве повикал од темнината“, ноем.

 • Јехова ги наградува оние што ревносно го бараат, дек.

 • Јехова го води својот народ по патот до вечен живот, март

 • Јехова го нарекол свој пријател, фев.

 • „Јехова, нашиот Бог, е еден Јехова“, јуни

 • Како донесуваш одлуки? мај

 • Млади, дали сте спремни да се крстите? март

 • Млади, зајакнете ја својата вера, септ.

 • Млади, како може да се подготвите за крштавање? март

 • Не дозволувај туѓите грешки да те спрепнат, јуни

 • „Нека не ти премалат рацете“, септ.

 • Објавувај ја добрата вест за незаслужената доброта, јули

 • „Одете и правете ученици од луѓето од сите народи“, мај

 • Организирани во склад со Божјата Реч, ноем.

 • Ослободени од стисокот на лажната религија, ноем.

 • Ослободени преку Божјата незаслужена доброта, дек.

 • Остани духовно јак додека служиш во собрание на друг јазик, окт.

 • Остани неутрален во овој разединет свет, апр.

 • Покажи дека имаш вера во Јеховините ветувања, окт.

 • Покажувај ценење за „Божјиот неопислив дар“, јан.

 • Поуки од Јеховините лојални слуги, фев.

 • Решавај ги несогласувањата со љубов, мај

 • Родители, помогнете им на децата да си ја зајакнат верата, септ.

 • Соработката со Бог — причина за радост, јан.

 • Ти можеш да имаш среќен брак! авг.

 • „Ќе одиме со вас“, јан.

 • Угледај се на блиските пријатели на Јехова, фев.

 • Фрлете ги сите грижи на Јехова, дек.

 • Што ти е на прво место — Божјето Царство или материјалните работи? јули

ХРИСТИЈАНСКИ ЖИВОТ И ОСОБИНИ

 • Биди самопожртвуван како пророците, март

 • Благоста — доказ за мудрост, дек.

 • Да се надминат чувствата на несигурност, бр. 1

 • Дали е важно што си замислуваме? апр.

 • Дали твојата служба е како роса? апр.

 • Законска одбрана на добрата вест, септ.

 • „Зачувај ја мудроста“, окт.

 • Зошто да се биде чесен? бр. 1

 • Не бидете загрижени,  бр. 1

 • Оддавање почит на Бог во светилишта? бр. 2

 • Повредна од злато (Божја мудрост), авг.

 • Помагај во твоето собрание, март

 • Поскапоцена од дијаманти (чесност), јуни

 • Продолжи да му служиш на Јехова со радост, фев.