Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

СТРАЖАРСКА КУЛА — ИЗДАНИЕ ЗА ПРОУЧУВАЊЕ август 2017

Во овој број се наоѓаат статиите што ќе се проучуваат во седмиците од 25 септември до 22 октомври 2017.

Дали си спремен стрпливо да чекаш?

Верни слуги од минатото го прашувале Јехова колку долго ќе мора да трпат неволји, но тој не ги осудил поради тоа.

Мирот Божји ја надминува секоја мисла

Дали си се прашувал зошто Бог дозволил да се соочиш со одредени тешки ситуации во твојот живот? Ако да, што може да ти помогне да истраеш со целосна доверба дека Јехова ќе ти помага?

ЖИВОТНА ПРИКАЗНА

Истрајноста во тешки ситуации носи благослови

Зошто некои што биле протерани во Сибир се распрашувале за крави, а всушност барале „овчички“? Дознај го одговорот во возбудливата животна приказна на Павел и Марија Сивуљски.

Како да ја соблечеме старата личност

Откако ќе ја соблечеме старата личност, треба да внимаваме никогаш повеќе да не ја облечеме. Како можеме да успееме во тоа без разлика во колкава мера правиме некои лоши работи?

Како да ја облечеме новата личност

Јехова може да ти помогне да станеш личност каква што тој сака да бидеш. Дознај на кои практични начини можеш да покажуваш сочувство, љубезност, понизност и благост.

Љубовта — скапоцена особина

Од Библијата дознаваме дека љубовта е плод на Јеховиниот свет дух. Што е љубовта? Како можеме да ја развиваме и да ја покажуваме секојдневно?

ОД НАШАТА АРХИВА

„Кога ќе биде следниот конгрес?“

Зошто еден мал конгрес, кој се одржал во Мексико Сити во 1932 год., бил многу значаен?

Прашања од читателите

Зошто се разликуваат извештаите од Матеј и Лука во врска со раното детство на Исус и неговата семејна лоза?