Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Стражарска кула  |  Бр. 4, 2017

Под власта на Божјето Царство, луѓето „ќе уживаат во изобилен мир“ (Псалм 37:11).

Што вели Библијата?

Што вели Библијата?

Може ли Библијата да ти помогне да се справиш со грижите?

Што мислиш ти?

  • Да

  • Не

  • Можеби

Што вели Библијата

„Сите свои грижи фрлете ги на [Бог], зашто тој се грижи за вас“ (1. Петрово 5:7). Библијата нѐ уверува дека Бог може да му помогне на секого да се справи со грижите.

Што друго учиме од Библијата

  • Ако му се молиш на Бог, „мирот Божји“ ќе ти помогне да не бидеш претерано загрижен (Филипјаните 4:6, 7).

  • Освен тоа, ако ја читаш Божјата Реч, полесно ќе се справиш со стресот (Матеј 11:28-30).

Ќе дојде ли време кога ќе нема грижи?

Некои луѓе мислат... дека грижите и стресот се нормален дел од животот, а други веруваат дека грижите ќе престанат дури откако ќе заминат на „оној“ свет. Што мислиш ти?

Што вели Библијата

Наскоро Бог ќе ги отстрани сите причини за загриженост. „Смрт нема да има веќе, ни тага, ни пискот, ниту болка“ (Откровение 21:4).

Што друго учиме од Библијата