Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

СТРАЖАРСКА КУЛА Бр. 4, 2016 | Библијата — како била зачувана?

Низ вековите, Библијата била мета на разни обиди да биде уништена. Зошто е значајно тоа што успеала да опстане?

ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА

Вистинита приказна што вреди да се чуе

Ниедна друга книга не извршила толкаво влијание врз верувањата на толку многу луѓе и во текот на толкав временски период. Но, можеме ли да ѝ веруваме на Библијата?

ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА

Библијата го преживеала забот на времето

Писателите и препишувачите на Библијата честопати пишувале на папирус и на пергамент. Како илјадници библиски ракописи биле зачувани до ден-денес?

ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА

Библијата ги издржала нападите од противниците

Многу политички и верски водачи се обиделе да ги спречат луѓето да ја поседуваат, умножуваат или преведуваат Библијата. Ниту еден од нив не успеал во тоа.

ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА

Библијата опстанала и покрај обидите да биде изменета

Некои несовесни луѓе се обиделе да ја изменат пораката на Библијата. Зошто нивните обиди не успеале?

ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА

Зошто била зачувана Библијата

Зошто оваа книга е толку посебна?

Дали сте знаеле?

Што било необично во начинот на кој Исус постапувал со лепрозните? Од кои причини бил дозволен развод според еврејските верски водачи?

Можно ли е да има свет без насилство?

На некои им било помогнато да престанат да бидат насилни. Она што ним им помогнало да се сменат може да им помогне и на други.

БИБЛИЈАТА МЕНУВА ЖИВОТИ

Успеав после многу падови

Како еден човек успеал да ја победи својата зависност од порнографија и да стекне внатрешен мир?

Најважната споредба што можеш да ја направиш

Постојат илјадници христијански религии, но имаат спротивни учења и различни гледишта. Како да знаеш која религија поучува за вистината?

Што вели Библијата?

Можно ли е Бог да користи некои верски организации за да ги привлече луѓето кон себе?

Други онлајн содржини

Дали Библијата е од Бог?

Многу библиски писатели рекле дека ги запишувале Божјите мисли. Зошто?