Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Стражарска кула  |  Бр. 3, 2017

Што вели Библијата?

Што вели Библијата?

Ќе има ли некогаш правда на Земјата?

Што мислиш ти?

  • Да

  • Не

  • Можеби

Што вели Библијата

„Јехова ќе му даде право на страдалникот и правда на сиромасите“ (Псалм 140:12). Божјето Царство ќе донесе вистинска правда.

Што друго учиме од Библијата

  • Бог ги гледа сите неправди во светот, и наскоро ќе ги исправи (Проповедник 5:8).

  • Кога Бог ќе воспостави правда, на Земјата ќе завладее слога и мир (Исаија 32:16-18).

Дали Бог прифаќа одредени народи, а отфрла други?

Некои луѓе веруваат дека Бог благословил одредени народи а други проколнал, додека други луѓе веруваат дека Бог гледа исто на сите народи. Што мислиш ти?

Што вели Библијата

„Бог не е пристрасен, туку во секој народ го прифаќа оној што се бои од него и го прави она што е праведно“ (Дела 10:34, 35). За Бог, сите луѓе се еднакви.

Што друго учиме од Библијата

  • Во Библијата има „добра вест“ за „секој народ и племе и јазик и народност“ (Откровение 14:6).