Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Стражарска кула  |  Бр. 3, 2016

 ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА

Утеха за оние што тагуваат

Утеха за оние што тагуваат

„Бог знае што е најдобро, душо. Немој да плачеш...“

Овие зборови ѝ ги кажале на една жена по име Биби, за време на погребот на нејзиниот татко кој умрел во сообраќајна несреќа.

Биби била многу блиска со својот татко. Зборовите ѝ ги кажала една добронамерна семејна пријателка, но наместо да ја утешат, тие само ѝ ја зголемиле болката. „Како може смртта на тато да е најдоброто нешто?“, постојано се прашувала себеси. Со години подоцна, несреќата ја раскажала во својата книга. Било јасно дека сѐ уште тагува по својот татко.

Како што сфатила и Биби, потребно е време за да се надмине тагата, особено ако ужалениот и оној што починал биле многу блиски. Во Библијата, смртта со право е наречена „последен непријател“ (1. Коринќаните 15:26). Кога најмалку ја очекуваме, ќе затропа на нашата врата и без да нѐ праша ќе ни ги земе оние што ги сакаме. Никој не може да ѝ се спротивстави. Не е чудо што сме потполно збунети кога некој ќе ни умре и не знаеме што да правиме понатаму.

Можеби се прашуваш: „Ќе ја преболам ли некогаш загубата? Како да ја издржам болката? Како да ги утешам оние што се ужалени? Има ли надеж еден ден повторно да ги видиме оние што ни починале?“

Нешто повеќе

СТРАЖАРСКА КУЛА

Дали е погрешно да тагуваш?

Што ако другите мислат дека премногу тагуваш?