Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Разбудете се!  |  Бр. 4, 2016

 ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА | КАКО ДА СТЕКНЕШ ДОБРИ НАВИКИ

2. Внимавај на опкружувањето

2. Внимавај на опкружувањето
  • Си решил да внимаваш на исхраната, ама кутијата со сладолед како сама да те вика.

  • Си решил да ги откажеш цигарите, но твојот пријател, иако го знае тоа, повторно ти нуди цигара.

  • Денес требаше да вежбаш, ама тешко ти е дури и да си ги најдеш патиките!

Можеш ли да забележиш која опасност се провлекува во сите три случаи? Секогаш одново, искуството покажува дека нашето опкружување — ситуациите во кои самите се доведуваме и луѓето со кои го минуваме времето — има големо влијание врз тоа дали ќе успееме да се ослободиме од лошите навики и да стекнеме добри.

БИБЛИСКО НАЧЕЛО: „Паметниот човек го гледа злото и се трга, а глупавите одат понатаму и ја трпат казната“ (Изреки 22:3).

Библијата нѐ советува да размислиме пред да направиме нешто. Така ќе избегнеме да се доведеме во ситуации што ќе ни отежнат да ги постигнеме своите цели, а ќе создаваме ситуации што ќе ни помогнат во тоа (2. Тимотеј 2:22). Кратко кажано, опкружувањето е многу важно.

Отежни си да го правиш она што не сакаш да го правиш, а олесни си да го правиш она што сакаш да го правиш

ШТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ

  • Отежни си да го правиш она што не сакаш да го правиш. На пример, ако сакаш да престанеш да јадеш брза храна, тогаш немој да чуваш таква храна дома. Колку потешко можеш да си ја оствариш желбата толку полесно ќе се откажеш од неа.

  • Олесни си да го правиш она што сакаш да го правиш. На пример, ако сакаш секое утро да вежбаш, спреми си ја облеката одвечер и стави ја до креветот. Колку полесно ти е да почнеш да правиш нешто толку полесно ќе ти прејде во навика.

  • Внимателно избирај ги пријателите. Со текот на времето стануваме како оние со кои се дружиме (1. Коринќаните 15:33). Затоа, ограничи ги контактите со оние што ти отежнуваат да се откажеш од лошите навики и барај пријатели што ќе ти помагаат да стекнеш добри навики.