Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

РАЗБУДЕТЕ СЕ! Бр. 3, 2016 | Иста порака на стотици јазици

Јеховините сведоци преведуваат на огромен број јазици.

ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА

Премостување една вековна бариера

Зошто Јеховините сведоци ги преведуваат своите публикации на толку многу јазици?

ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА

Премостување на јазичната бариера — чекор по чекор до успехот

Еден преведувач објаснува како се одвива преведувањето.

ПРОШЕТКА НИЗ ИСТОРИЈАТА

Игназ Семелвеис

Секое семејство денес треба да му биде благодарно на овој човек. Зошто?

СОВЕТИ ЗА СЕМЕЈСТВАТА

Како да разговараш за проблемите

Мажите и жените комуницираат на различен начин. Ако разбереш во што е разликата ќе се поштедиш од многу недоразбирања.

ШТО ВЕЛИ БИБЛИЈАТА

Вера во Бог

Библијата вели дека „без вера не е можно да му се угоди на Бог“. Што е тоа вера? Како може да ја стекнеш?

Алергија на храна и интолеранција на храна — која е разликата?

Дали е ризично самиот да си поставиш дијагноза?

СЛУЧАЈНО ИЛИ СОЗДАДЕНО?

Вратот на мравката

Како може овој инсект да подигне товар што е многупати потежок од неговото тело?

Други онлајн содржини

,Добра вест за секој народ, племе и јазик‘

За добрата вест да стигне до што е можно поголем број луѓе, потребно е да се преведува. Како се прави тоа? Со какви предизвици се соочуваат преведувачите?