Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Разбудете се!  |  февруари 2015

 ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА | ДАЛИ БИБЛИЈАТА Е КОРИСНА ДЕНЕС?

Начела кои важат во секое време и за секој човек — љубов

Начела кои важат во секое време и за секој човек — љубов

БИБЛИСКО НАЧЕЛО: „Облечете се во љубов, зашто таа совршено ве поврзува“ (Колошаните 3:14).

КАКО НИ КОРИСТИ: Љубовта за која најчесто се зборува во Библијата не е романтичната љубов. Во Библијата главно станува збор за љубов која се темели на начела и се покажува со убави особини како, на пример, сочувство, простување, понизност, верност, љубезност, благост и стрпливост (Михеј 6:8; Колошаните 3:12, 13). За разлика од заљубеноста која обично со текот на времето се намалува, љубовта со секој изминат ден може да станува сѐ посилна.

Бренда, која е во брак речиси 30 години, вели: „Љубовта на оние кои штотуку стапиле во брак ни оддалеку не може да се спореди со љубовта на оние брачни парови кои се во брак веќе долги години“.

Сем, кој е оженет повеќе од 12 години, вели: „Жена ми и јас сме восхитени, па дури и изненадени, од тоа колку се корисни и едноставни библиските совети! Кога ги применуваме, сѐ е како што треба. Но, морам да признаам дека понекогаш не успевам да применам некои совети, особено кога сум пречувствителен, по малку себичен или уморен. Во тие моменти го молам Јехова да ми помогне да се изборам со негативните чувства. Потоа, ја прегрнувам жена ми и за кратко време забораваме на она што се случило“.

„Мудроста ја оправдуваат нејзините дела“

Исус Христос рекол дека „мудроста ја оправдуваат нејзините дела“ (Матеј 11:19). Во Библијата се наоѓаат најмудрите совети и поуки. Тие се многу корисни, никогаш не застаруваат и важат за луѓето од сите националности и култури. Тоа покажува дека оној што ги запишал многу добро ја познава човековата природа. Значи, овие совети и поуки мора да доаѓаат од некој повисок Извор — нашиот Творец, Јехова Бог. Но, за да се увериме дека тоа е така, мора да ги применуваме. Затоа, Библијата нѐ поттикнува ‚да вкусиме и да видиме колку е добар Јехова‘ (Псалм 34:8). Ќе го прифатиш ли овој поттик?

 

Нешто повеќе

ДОБРА ВЕСТ ОД БОГ!

Зошто библиските начела се за наше добро?

Исус објаснил зошто ни треба водство и кои две библиски начела се најважни.