Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Разбудете се!  |  октомври 2014

 ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА | ШТО Е ВИСТИНСКИ УСПЕХ?

Како ти го мериш успехот?

Како ти го мериш успехот?

За да откриеш како гледаш на успехот, размисли за следниве замислени ситуации.

Што би рекол, која од овие личности е вистински успешна?

 • АЛЕКСАНДАР

  Александар е бизнисмен. Тој е чесен, вреден и љубезен човек. Бидејќи бизнисот му оди добро, неговото семејство живее убаво.

 • НИКОЛА

  Никола има сличен бизнис како Александар, ама заработува многу повеќе од него. Меѓутоа, сакајќи да е подобар од конкуренцијата, Никола сега е работохолик и има неколку болести.

 • ЛИДИЈА

  Лидија е средношколка која е посветена на учењето и сака да стекнува нови знаења, па затоа добива добри оценки.

 • ЕЛЕНА

  Елена има уште подобри оценки од Лидија и е ученик на генерацијата. Но, препишува на тестови и не е баш заинтересирана за своето образование.

Ако мислиш дека Никола и Елена — или сите четворица — се успешни, можеби го мериш успехот само според резултатите, сеедно по која цена биле постигнати.

Ако, пак, си ги избрал само Александар и Лидија, веројатно го мериш успехот според особините и работната етика. Така и би требало да биде. Размисли за следново:

 • Долгорочно гледано, што е подобро за Лидија — да добива највисоки оценки или да развива љубов кон учењето?

 • Што е подобро за децата на Александар — да имаат сѐ што може да се купи со пари или да имаат татко кој ќе поминува време со нив?

Заклучок: Лажниот успех се темели на желба да се остави впечаток, а вистинскиот успех се темели на желба да се следат исправни вредности.